Sestava někdejších televizních legend se sešla na oslavě 70. narozenin Stanislava Kubů, mistra za kamerou. Právě toho si museli hlasatelé a zejména hlasatelky vždy předcházet, jelikož právě na něm záleželo, jak jim to bude v televizi slušet. „Kouzlil se světly, takzvaně nás zasvítil,“ prozradila pro deník Aha! jeden z jeho triků na lichotivý záběr Marie Tomsová.

Na párty dlouholetého kameramana Československé a později i České televize ji i její bývalé kolegy pozval oslavencův syn Jakub, který chtěl tímto způsobem tátovi přichystat velké překvapení. „Všechny nás tajně obvolal a my měli radost, že je opět důvod k setkání,“ popsala Tomsová s úsměvem.

Kromě ní dorazily také další hlasatelské hvězdy, Marie Retková (60), Jana Smutná (63), Stanislava Lekešová (60), Saskia Burešová (70) a Alexandr Hemala (64). Dlouhou cestu kvůli kulatinám vážila také Anna Wetlinská (63), která žije s manželem ve Švýcarsku.

„Standa byl vždy velice oblíbený, protože je s ním legrace a je vtipný a galantní. Byl to náš dvorní a hlavně dvorný kameraman. V naší maličké hlasatelně na Kavčích horách jsme byli vždy jen dva – jeden z nás hlasatelů a právě on. Takže to byl vztah takřka intimní,“ vzpomínala na zážitky s oslavencem Tomsová.

Štáb včetně režiséra prý totiž tehdy vždy sedával u mixážního pultu za sklem. Až do roku 2005, kdy ČT hlasatele zrušila. Někteří tak přišli o práci v televizi úplně, jiní jen změnili profesi. Jak se jim dnes daří? (A jak dnes vypadají, se podívejte v galerii...)

Fotogalerie
31 fotografií

Anna Wetlinská (63)

Proslula hlavně vztahem s hercem Milošem Kopeckým (†73). Pak si vzala generálního ředitele známého vydavatelského domu Christiana Müllera a odstěhovala se s ním do Švýcarska, kde společně obchodují s vínem. Do vlasti létá poměrně často.

 

Bývalá hlasatelka Anna Wetlinská
Autor: Michal Protivanský, archiv

Alexandr Hemala (64)

Po zrušení hlasatelů zůstal v České televizi v jiné funkci, účastnil se také jedné řady taneční soutěže StarDance. Posléze uváděl Receptář prima nápadů v době, kdy byl Přemek Podlaha (†76) nemocný. Po jeho smrti ale štafetu převzal Václav Postránecký (73). Nyní je Hemala rosničkou na TV Barrandov. Vedle toho si občas zahraje v divadle. S manželkou Vlastou je už od školy a mají chvályhodný zvyk - každý rok si znovu obnovit manželský slib.

VIDEO: Hemala promluvil o tom, jak jeho život visel na vlásku!

Video
Video se připravuje ...

Legendární hlasatel Alexander Hemala: Byl jsem chvíli mrtvý! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Moderátorské začátky Saši Hemaly
Autor: Foto: Lukáš Červený, archiv Blesku

Marie Retková (60)

Vystudovala fakultu žurnalistiky, bavil ji operní zpěv a hlavně sport. Dodnes hraje basketbal, tenis a lyžuje. Zkoušela podnikat, ale moc to nefungovalo, byla hlasem TV Barrandov a stále moderuje různé akce. Má průvodcovské zkoušky a v rádiu uvádí Mikrofórum.

Marie Retková v době své největší slávy
Autor: archiv M. Retkové

Stanislava Lekešová (60)

Původně vystudovala práva. Hlásit začala až jako maminka malého synka, nyní má děti dvě. Momentálně pracuje v Českém rozhlase Dvojka a na Kavčích horách točí pořad Sama doma. Přiznává, že nejraději má různé zahradnické práce v přírodě.

VIDEO: Co je naopak pro Stáňu noční můrou?

Video
Video se připravuje ...

Stanislava Lekešová: Cukroví je moje noční můra! Tereza Kovářová

Bývalá hlasatelka Stanislava Lekešová
Autor: Michal Protivanský, archiv

Saskia Burešová (70)

Vypadá desítky let úplně stejně. Správně se jmenuje Obdržálková po manželovi, televizním režisérovi Petru Obdržálkovi (75). Zkoušela podnikat, ale osud jí házel klacky pod nohy. V ČT moderuje pořad Kalendárium, který je na obrazovce od roku 1993, tedy již 24 let.

VIDEO: Saskia Burešová o tom, jak jí podnikání zkomplikovalo 10 let života...

Video
Video se připravuje ...

Legendární hlasatelka Saskia Burešová: 10 let jsem se dostávala z dluhů z podnikání! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Zde je Saskia jako začínající hlasatelka.
Autor: archiv Saskie Burešové

Marie Tomsová (65)

Objevila se i jako herečka, např. v komedii Slunce, seno a pár facek. Tam poznala Jiřího Lábuse (67), který šel za kmotra jejím synům. Jezdí po republice s Jiřím Petráškem (60), nemanželským synem Jana Wericha (†75), a pořadem Hlasatelky v akci spolu se Saskií a Sašou.

Marie Tomsová a Jiří Lábus v komedii Slunce, seno a pár facek
Autor: Michal Protivanský, archiv

Jana Smutná (63)

Televizní diváci ji znají pod dívčím jménem Jana Kopřivová. Vedle hlasatelské práce natočila známou reklamu na prostředek na hubnutí. Jezdila také s orchestrem Václava Hybše (81). Nyní pracuje v Českém rozhlase Dvojka, kde připravuje Kolotoč.

Někdejší hlasatelka Jana Smutná je známá spíše pod svým dívčím jménem Jana Kopřivová.
Autor: Michal Protivanský, archiv
 

Fotogalerie
31 fotografií