„Už mě to tady učí, ale nohy jsou pořád slabé. Příští týden mě převezou na rehabilitace,“ hlásí z pražské Nemocnice pod Petřínem muž, který fotil Davida Bowieho (†69) i válku v Afghánistánu. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi stovku nejvýznamnějších fotografů světa.

Jak dlouho mu bude trvat, než se zase zapojí do normálního života, netuší. „Vím jediné – že bych rád dodělal někdy tu svoji monografii,“ přeje si Kratochvíl.

Co způsobilo, že počátkem dubna mu doma náhle zkolaboval celý organismus, lékaři přesně nevědí. S největší pravděpodobností to byla cukrovka, kterou fotograf léta trpí. Zřejmě došlo k selhání kompenzačních mechanismů, které nemoc udržovaly v přijatelných mezích. „Vypověděly mi veškeré životní orgány, proto mě lékaři uvedli do umělého spánku,“ přiznává Kratochvíl Blesku.

Na ARO, kde byl napojen na přístroje, podstoupil samozřejmě i dialýzu. Nikdo nevěděl, ani lékaři, jak dlouho bude v umělém spánku. Životní funkce se ale po sedmi týdnech začaly lepšit, lékaři mohli postupně odebírat tlumicí léky a fotografa odpojovat z přístrojů. Nejdéle byl napojen na plicní ventilátor.

Kratochvíla zřejmě postihla tzv. dekompenzace neboli selhání kompenzačních mechanismů, udržujících určitou chorobu v přijatelných mezích, vzniká postupem nemoci, následkem přidružení jiné, někdy i banální choroby nebo nedodržením léčby. K dekompenzaci cukrovky dochází při nedodržení diety a vynechávání léků.

První, kdo znovuzrozeného fotografa kromě rodiny navštívil, byl jeho blízký přítel a také fotograf Jaroslav Kučera (70). „Měl jsem takovou radost, že jsem dokonce poprosil paní uklízečku, ať nás s Tondou vyfotí. A pak jsem to šel všem zvěstovat přes Facebook,“ netají Kučera.

A udělal dobře, protože tím uklidnil mnoho Kratochvílových kamarádů, kteří týdny trnuli v nejistotě. Mimochodem – Kučera s Kratochvílem v těchto dnech společně vystavují svoje fotky v Chebu.

Z Playboye do Afghánistánu

Antonín Kratochvíl se věnuje především dokumentární fotografii. Mezi jeho nejznámější fotografie patří záběry válečných konfliktů v Zairu, Rwandě či Afghánistánu.

Fotil také oběti epidemie AIDS v Zimbabwe či ilegální obchod s drogami v Guatemale. Pracoval pro takové časopisy, jako je Playboy, Penthouse, Vogue, Rolling Stone, Los Angeles Times Magazine nebo Newsweek.

Před Kratochvílovým objektivem pózoval i slavný americký herec Willem Dafoe (61). Za jeho portrét fotograf získal první cenu v soutěži World Press Photo.

VIDEO: Willem Dafoe loni zavítal na karlovarský festival. Prozradil mimo jiné i to, jak se mu líbí české ženy...

Video
Video se připravuje ...

Willem Dafoe o českých dívkách: Jsou krásné, tak snad nebudu mít problém! Blesk TV

Fotogalerie
20 fotografií