Macháčkovou manželkou a mámou Kateřiny byla operní pěvkyně Věra Štiborová, šťastné dětství s oběma rodiči si ale herečka prakticky nepamatuje. „Když mi bylo čtyři pět let, máma dlouhodobě onemocněla a pak od nás táta odešel. Vyrůstala jsem převážně u babičky v Rakovníku a Českých Budějovicích,“ říká. „S tátou jsem se poté vídala sporadicky, máma na to žárlila. Ani táta mě nevyhledával,“ přiznala Macháčková v pořadu Potomci slavných Zuzaně Bubílkové na Blesk.cz.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Macháčková (67), dcera Miroslava Macháčka (†68): Táta se styděl za rodinu a za vztahy! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Cestu k sobě našli až později. „Když jsem začala chodit na DAMU, tak jsem ho potkala na ulici v Karlově ulici. Táta byl dojatej, dal mi telefonní číslo a pak jsme se vídali pravidelně,“ vzpomíná herečka s tím, že rodinu táta střídavě potřeboval a odháněl. „Styděl se za rodinu a za vztahy,“ myslí si.

Povaha slavného herce a režiséra svého času dohnala i do blázince. „V Národním ho chtěli vyhodit. Byl pro ně obtížný tím, že byl důsledný, šlo mu o pravdu. Jako důsledek nedostával režie, nehrál, a jeho tehdejší partnerka Jana Břežková ho přes kamaráda nechala hospitalizovat do psychiatrické léčebny v Bohnicích, aby ho tam ulili. Ale ne že by to nepotřeboval doopravdy,“ dodává Kateřina.

Přesto měl kolem sebe Macháček houfy krásných žen. Po rozvodu s manželkou žil s výtvarnicí Ester Krumbachovou, poté celých 17 let s Janou Břežkovou, s režisérkou Janou Šiktancovou a na sklonku podlehl také mladičké Vilmě Cibulkové. Zemřel 17. února 1991.

Fotogalerie
32 fotografií