Zdenka Procházková alias filmová Lída Baarová se po čtyřiceti letech rozpovídala o smrti svého exmanžela Karla Högera. „Dodnes vzpomínám na zážitek se smrtí Karlovy maminky, která byla alfou a omegou jeho života.“

„Mezi jeho odpoledním a večerním představením Jana Žižky jsme jeli do pražské Nemocnice Na Bulovce, kde ležela v agonii. Ještě se ale dočkala toho, že ji Karel držel za ruku a šeptal, že ji nikdy neopustí a že i po smrti budou spolu,“ prozradila.

„Tenkrát jsem ještě otevřela okno, aby duše mohla vylétnout ven. A pak jsem Karla odvezla do divadla, kde ani ne hodinu po smrti své matky musel vystupovat na jevišti. To je úděl herce,“ zavzpomínala ve své knize Procházka životem.

Video
Video se připravuje ...

Filmová Lída Baarová Zdena Procházková (90): Exmanžel Höger (†67) ji vyštval do Vídně! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

A bylo to právě divadlo, co Högera údajně zabilo, píše Aha!. Pět let před smrtí byl prý pod velkým politickým tlakem. V Národním divadle nedostal mnoho příležitostí. Když jeho kolegyni Vlastě Fabianové (†78) sdělili, že už hrát nebude, ihned podal výpověď. Sepsal ji 1. května, druhý den ji přinesl na sekretariát a večer dostal infarkt. Jeho zdravotní stav se zhoršoval a v noci 4. května zemřel.

Fotogalerie
16 fotografií