Nikdo nevěří. Je pravé poledne – 4. ledna 1997. Jako by spadla bomba. Desítky lidí se ženou ze všech koutů Prahy před žižkovskou radnici. Pozdě! Novomanželé Havlovi právě odjeli. V 11:35 před žižkovskou radnici přijíždí kolona vozů, mezi nimi i stříbrný mercedes AEK-001.

Z něho vystupuje ženich v tmavomodrém obleku s červenou kravatou a nevěsta v černobílém kostýmu, bílých rukavičkách a s kyticí lučního kvítí v ruce. Z dalších vozů vystupuje dcera Nina (40) a svědci – herci Jan Tříska (80) a Táňa Fischerová (69).

VIDEO: Podívejte se, jak Václav Havel skládal prezidentský slib…

Video
Video se připravuje ...

Prezidentský slib Václava Havla Facebook.com

Vše je jasné až krátce před dvanáctou, kdy šéf Hradní policie Antonín Maněna oznamuje dvojici reportérů Blesku, kteří jako první dorazili k radnici: „Šéf se právě oženil!“.

Fotogalerie: Nejzajímavější titulní strany Blesku za 25…
174 fotografií

Z radnice si to novomanželé se svědky a Ninou namířili rovnou do prezidentské vily, kam sezvali pár přátel. Většina hostů do poslední chvíle nevěděla, že jde posedět s novomanželi.

VIDEO: Dagmar Havlová prozradila, co jí pomohlo po smrti Václava

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová Tomáš Sovinský,David Turek

Havel svatbu tajil i před nimi a pozval je pouze na novoroční posezení. Pozvánku proto podepsal sám, o Dáše v ní nebyla ani zmínka. Tříska byl jeden z mála, který o svatbě věděl. „Věděl jsem to už dlouho, ale vůbec nikomu jsem to neřekl. Ani své ženě. Až těsně před odletem – musel jsem nějak vysvětlit, že mám dvě letenky do Prahy,“ řekl herec Blesku.

Proč Tříska a Fischerová? Václav Havel Třískovi svědčil, když si v roce 1969 bral herečku Karlu Chadimovou (73). S Fischerovou se Dáša seznámila v pražském Divadle Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé). Obě byly v jiném stavu, a tak vzniklo velké přátelství.

Fotogalerie
43 fotografií