V rámci 25. výročí Blesku přinášíme zajímavé životní příběhy, ten Vladimíra Železného nemůže chybět. V 90. letech usiloval Železný o post generálního ředitele České televize. Souboj s Ivem Mathé (65) ale prohrál. A to odstartovalo jeho vítězné tažení s Novou.

I když se zprvu brojilo proti tomu, že Vovka, jak Železného tehdy lidé nazývali, dostal licenci na zcela odlišné vysílací schéma, než později rozjel, všechno ustál.

Tváře Novy byly přes noc hvězdami, přibyl maskot pes Novák, zajíc Zaza a soutěž televizní popularity Novy Anno. Železný razil heslo, že vše je třeba divákovi naservírovat tak, aby tomu rozuměla i „bába Dymáková“.

A tu například nezajímá červený koberec na letišti při příletu státní návštěvy. Zpravodajství se mnohem víc zaměřilo na dění v republice. Televizní noviny měly sledovanost snů.

Nevoli mocných vzbudil pořad Volejte řediteli. Generální si šikovně mezi dotazy diváků vyřizoval účty s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a bez skrupulí mluvil i do politiky, což bylo mnohým solí v očích. V roce 1998 dokonce proběhlo řízení o odebrání licence, později ale bylo zastaveno. Vaz mu zlomil až o rok později rozkol s investorem CME. Konaly se tři mezinárodní arbitráže. Železný nakonec o svůj post přišel.

VIDEO: Exšéf Novy Vladimír Železný: Zničilo mě Grossovo spiknutí!

Video
Video se připravuje ...

Exšéf Novy Vladimír Železný: Zničilo mě Grossovo spiknutí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Nelenil a v roce 2002 vstoupil do politiky. Současně se rozvedl s manželkou Martou (71), s níž má dva syny, Davida (48) a Jakuba (43). Senátorem byl zvolen v prvním kole. O dva roky později se stal europoslancem. To už byl rok ženatý se svou sekretářkou Konstancií (39). Mají syna Benjamina a dceru Ester.

Ruku po televizi natáhl Železný až v roce 2012, kdy se stal menšinovým vlastníkem TV Pohoda. O rok později nastoupil do funkce generálního ředitele TV Barrandov. Hned instaloval na obrazovku mírně inovovaný pořad Volejte Železnému. Gigantický návrat do televizních výšin se ale nekonal, angažmá trvalo jen 5 měsíců.

Železný se potom realizoval hlavně ve sběratelství obrazů a v obchodu s vínem. Kvůli obrazům se ocitl v hledáčku policie za krácení daní. Dostal podmínku a pokutu 5 milionů.

Na víně údajně prodělal 54 milionů korun. Nijak se ale ze sum pro normálního smrtelníka závratných nehroutil. „V galerii Zlatá husa mám 1660 obrazů a soch špičkové kvality,“ rozzáří se Železnému oči, když mluví o umění. „Dovezl jsem například z New Yorku obraz Žena s korály, za který jsem zaplatil osm set tisíc korun. Dnes má hodnotu 25 milionů korun,“ dodává spokojeně. Má obrazy za miliardu!

Fotogalerie: Nejzajímavější titulní strany Blesku za 25…
174 fotografií

Zase televize

Před několika týdny o sobě dal Železný opět vědět, je minoritním vlastníkem zpravodajského kanálu Z24. „Budou ho s námi tvořit sami diváci,“ těší se zakladatel Novy. Vždycky chtěl televizi tvořit s lidmi. Vlastně rozvedl myšlenku, kterou měl už v roce 1994, kdy nejsledovanější komerční televize startovala.

Zavedl novinku – Vox Populi. „Lidé se ale tenkrát ještě styděli říkat své názory. Do budek tak chodili spíše opilci, děti a milenci. Teď je to diametrálně jiné,“ říká Vladimír Železný a pokračuje: „Lidé se přestali bát říkat svůj názor. “

Do Z24 zatím neplánuje obdobu pořadu Volejte řediteli. „Jsem už poněkud použité zboží,“ tvrdí. Má pocit, že největší využitelný potenciál vězí v divácích samých. „Chceme vybudovat zpravodajství nelítostné a rychlé. Necháme na divákovi, aby si udělal názor a ten nám sdělil. Tedy žádné přidané souvislosti, které diváka jen matou.“

Očekává i bouřlivé reakce lidí s výrazy, které normálně v televizi neslyšíte. Nebude chybět ani ranní show. Po 23. hodině budou mít diváci možnost zavolat politikům, kteří budou odpovídat bez zásahu moderátorů.

Vedle televizních spádů a sběratelství obrazů se zakladatel Novy ponořil do fotografování. Už tři roky chystá knihu z emocionálních záběrů z Izraele, kam jezdí více než dvacet let. Díky tak dlouhé době získal přístup na místa, kam se běžný turista nedostane. Snímky vyrazily dech i zkušeným fotografům.

 

Fotogalerie
35 fotografií