Moniko, nedávno jste říkala, že jste s partnerem odlišní. Dochází kvůli tomu k hádkám?

No jistě. Ale podle mě se hádají všechny páry, a kdo tvrdí, že ne, tak lže. (směje se) My se umíme oba pěkně rozzuřit. Když se naštve Andrej, to je síla, to zaleze i pes. A já nejsem typ, co by si to nechal líbit, takže se umím vytočit taky a pak je to něco. Ale upřímně si myslím, že to je jedna z věcí, kterou má na mně rád. Že kdybych byla submisivní a všechno mu odkývala, nebavilo by ho to. Dřív jsme se ale hádali víc, dneska už je ta frekvence podstatně nižší.

Co je Andrej v politice, je víc na očích, častěji mezi lidmi… Žárlíte?

Ne, já nejsem vůbec žárlivá. Nebo takhle, vadí mi, když jsme třeba někde spolu a on se dlouze zahledí za procházející ženou, to ho okřiknu, ať si ji laskavě očumuje, až u toho nebudu. (směje se) Ale že bych ho podezírala a kontrolovala, to ani v nejmenším.

A on?

Určitě žárlí víc než já, ale zdravě a v normě. Já bych s žárlivcem být nemohla. Takový byl právě můj první muž, ten byl chorobně žárlivý, stačilo, abych si namalovala nehty, a byl oheň na střeše, jako pro koho se čančám. A abych šla někam s kamarádkami, to nehrozilo, musel být pořád se mnou. I proto ten vztah ztroskotal a věděla jsem, že takhle už znovu ne.

Zajímáte se o politiku?

Teď už samozřejmě ano, ale dřív upřímně vůbec ne. Dnes už nám doma i v kanceláři pořád běží zpravodajství. Zajímá mě to a chci být v obraze, abych o tom s Andrejem mohla mluvit. Já ho tedy do takových hovorů nenutím, ale když má náladu a sám začne, tak to probíráme.

Dokážete mu i oponovat?

Řekla bych, že mu oponuju jako nikdo jiný. Protože jsem jedna z mála, co se mu nebojí říct pravdu do očí. Není to tak, že bych s jeho kroky vyloženě nesouhlasila, myslím si, že je dobrý ministr. Někdy se mi ale nelíbí, že se lidem příliš podbízí, tak mu to na rovinu řeknu. Vidím i maličkosti, které asi ostatní nevidí. Třeba to, jak je šíleně nervózní při televizních debatách.

Vy jste vždy tvrdila, že s jeho politickými ambicemi nesouhlasíte. Teď je šance, že se stane premiérem. Podporujete ho?

To je hrozně těžké říct. Protože mu na jednu stranu samozřejmě fandím, vždyť je to můj muž. Je chytrý, úplně normální a hrozně lidský. A rozhodně nikoho neokrádá, proč by to dělal? Nám opravdu peníze nechybí. Na druhou stranu bych byla ráda, kdyby se premiérem nestal. Už kvůli dětem, ale i sobě. Abych konečně přestala být tak na očích, protože na to jsem si stále nezvykla a asi ani nikdy nezvyknu.

Nedávno jste oznámili, že chystáte svatbu. Co vás k tomu po letech vedlo?

Andrej mluví o svatbě už delší dobu, ale já jsem moc nechtěla. Až teprve teď jsem souhlasila. Uvědomila jsem si, že to bude pro všechny z nás asi lepší, když bude vše, tak jak to má být. Andreje miluju a jiného muže bych stejně už nechtěla.

Svatba se odehraje už letos, jste nervózní?

Nervózní určitě jsem, bojím se, aby vše dobře dopadlo. Nebude to úplně nejmenší svatba a já jsem puntičkář. Chci, aby vše bylo tak, jak si představuji.

V jaké fázi jsou přípravy? Máte už například šaty?

Šaty nemám, budou snad koncem května. Už mi vzali míry a teď se jen modlím, jak v nich budu vypadat. Našla jsem si obrázek šatů na internetu a do těch jsem se zamilovala. Až pak jsem hledala návrháře, který by je ušil. Docela to trvalo, ale už je vše zařízené. Bude to překvapení, snad hezké.

Co na to říkají děti?

Děti jsou nadšené, myslím, že ty z toho mají největší radost. Pro mě je to opravdu jen formalita, žijeme spolu jako manželé už dost dlouhou dobu, takže se vlastně nic nezmění.

Být svoji má určitě spoustu praktických výhod, na druhou stranu rozejít se je lehčí než se rozvádět. Měli jste už někdy nějakou opravdu velkou krizi?

No jo, měli. My je vlastně máme co chvíli, já pořád odcházím. (směje se) Nedávno jsme se dohadovali, kdo zůstane v našem domě. On křičel, že odchází, že dům je můj, já ho zařídila, já zase, že jdu já, protože on si ho zaplatil! (směje se) Jsme horké hlavy. Ale funguje nám to už tolik let, protože to spolu umíme. Oba víme, že ve vztahu je důležitý respekt, svoboda, že se z něj nesmí stát vězení. Že je potřeba dělat kompromisy. Takže i když se umíme pohádat, zas to z nás rychle opadne. Když oba chceme, tak nám ten vztah funguje velmi dobře. (směje se)

VIDEO: Dusno u Babišů bylo i dříve. Podívejte se na rozhovor z roku 2014, kdy o tom dvojice mluví.

Video
Video se připravuje ...

Dusno u Babišů! Proč s ministrem nemluví rodina? Jan Jedlička, David Turek

Vše o Monice Babišové naleznete ZDE>>

Fotogalerie
39 fotografií