Politicky angažovaný herec, recitátor Nedělních chvilek poezie a spisovatel knížek pro děti však nepatřil k těm, kterým by politika zatemnila mozek, naopak! I 19 let po hercově smrti na něj vzpomíná filmová Blažena Veronika Kánská (50)! „Na koho nemůžu zapomenout, byl Miroslav Zounar,“ říká Kánská. „Byl to hrozně hodný člověk,“ dodává. Zounar si získal srdce celého štábu a vzpomínky na něj se objevují u řady z nich – nejen syna Martina, který v herecké štafetě pokračuje.

„Táta měl ty filmy rád, byl spokojený, že ho s nimi lidé mají spojeného. Byť udělal spoustu krásných filmů, pro lidi byl Rádl. Však si k té postavě sám vymyslel i tu věčnou žvýkačku a kovbojský klobouk,“ říká Zounar mladší.

Video
Video se připravuje ...

19 let od smrti Miroslava Zounara ze Slunce, seno: Jak na něj vzpomíná Blažena? Petr Macek, Petr Soukup

Miroslav Zounar zemřel ve věku 65 let v březnu 1998, jen krátce před smrtí si ještě stihl zahrát kapelníka v Troškově pohádce Princezna ze mlejna. Kvůli nemocem, které ho trápily už dlouho, si ovšem málem nezahrál ani ve třetím díle trilogie Slunce, seno, erotika.

Video
Video se připravuje ...

Martin Zounar o poslední roli Miroslava Zounara: Třetí Slunce, seno musel ošidit! Petr Macek, Petr Soukup

„Taťka byl velmi těžce nemocný. Přišla cukrovka, infarkty, umělá srdeční chlopeň. Nebylo to jednoduchý. A fakt je ten, že Zdeněk Troška nechtěl, aby táta v posledním díle chyběl. Přemlouval ho, ať to zkusí, i když nemůže do vedra, natož odcestovat do Itálie. Že to prý nějak zkusí sestříhat tak, aby to nebylo poznat. Takže našli restauraci někde na Bílé Hoře a tam se točily »italské« restaurační scény, kde táta mohl sedět. A já jsem hrozně rád a touto cestou Zdeňkovi děkuji, že tam tátu dostal. Bylo to těžké, ale on byl zase mezi svými a měl pocit, že je v partě. Takže Zdeňku, díky!“   

Fotogalerie
29 fotografií