Herečka se narodila jako Jiřina Vašků a mezi její předky z cirkusácké rodiny prý patřil i slavný Vašků z románu Cirkus Humberto, který Eduard Bass napsal podle skutečných osudů reálných lidí.

Pseudonym Jelenská jí vymyslel spolužák Rudolf Křesťan podle jména obce, v níž se narodila: Horní Jelení. Proslavila se zejména rolemi z 80. a 90. let, její zavalitá postava byla jedinečná, typově zcela odlišná od podobně stavěné Heleny Růžičkové, s níž byla Jelenská velká kamarádka. „Jiřinka byla vážně sluníčko, nezkazila žádnou legraci a nikdy si na nic nestěžovala,“ říká Zdeněk Troška, jenž ji obsadil už do své prvotiny Bota jménem Melichar.

Právě tloušťka se Jelenské, hvězdě mimopražských oblastních divadel (naposledy pardubického), stala 27. března 2007 osudnou. „Přes dva roky měla obrovské zdravotní potíže. Kvůli těžké cukrovce jí také amputovali nohu, ze které jí později museli uříznout další část,“ vzpomněli po smrti zdrcení přátelé z pardubického divadla. „V divadle se před smrtí už neobjevovala. Nejspíš nechtěla, abychom ji takhle viděli. Bylo jasné, že se blíží její konec...“

Jak Trošku napadlo natočit Slunce, seno?

Fotogalerie
19 fotografií