Charismatický Slovák s hlubokým hlasem se u nás proslavil zejména trilogií filmů s Tomášem Holým – Pod jezevčí skalou (1978), Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Přitom nechybělo málo a roli hajného Straky mohl hrát úplně někdo jiný. Kvůli problémům s režimem museli tvůrci hodně zabojovat, aby Valacha do role vůbec směli obsadit. 

Hercovy problémy s komunisty začaly už v roce 1959, kdy byl propuštěn ze Slovenského národního divadla. Důvodem byla jeho víra. Valach se nikdy netajil tím, že je oddaným katolíkem, což se mocipánům vůbec nelíbilo. „Odmítal se vzdát své víry jenom proto, aby se někomu zalíbil,“ potvrdil pro Čas.sk jeho syn Gustáv (68), který přežil nejen otce a maminku Vierku (†92), ale i tři své sourozence. Nejmladší sestru, lékařku Janku (†42), zabila před lety rakovina, starší bratr, architekt Peter (†70), nedávno podlehl rakovině plic, podobně jako mladší sestra, architektka Veronika (†53). Sám Valach, hlava rodiny, zemřel v roce 2002 na infarkt po krvácení do mozku. Stejně jako jeho žena. 

Vzhledem k velikosti původní rodiny měl občas Valach problém ji uživit, zejména poté, co od komunistů dostal za trest práci ve výrobě. „Nejdříve pracoval v tiskárně a jeho první výplata byla 453 korun, z čehož se nedalo vyžít. Naštěstí předtím dokončil český film Ztracenci (1957), a tak jsme žili ještě z toho, co tam vydělal,“ popisuje krušné časy syn Gustáv.

„Po roce přestoupil do Pozemních staveb. Udělal si kurz pro bagristy a začal chodit i na večerní stavební průmyslovku. Jako bagrista vydělal velmi slušné peníze a hravě nás uživil, pracoval i 10-12 hodin denně,“ vzpomíná Gustáv, který vystudoval medicínu a celý život pracoval jako patolog. Dnes už je ale v důchodu. 

V roce 1962 dostal filmový děda Tomáše Holého od režimu druhou šanci. Směl se vrátit do Národního divadla, jenže první nabízenou rolí byla kontroverzní úloha papeže v divadelní hře Zástupce. „Otec ji odmítl, pro zásadní rozpor mezi skutečností a textem role. Vzápětí mu nabídli roli esesáka v té samé hře,“ uvedl syn Valacha. Ten znovu odmítl s tím, že se nedá najednou koketovat s Pánem Bohem i ďáblem. 

„Pamatuji si, jak otce potom předvolali k velkému komunistickému funkcionáři Vasilu Biľakovi. Ten mu domlouval, proč má takový problém vzdát se svojí víry, ale když mu otec řekl, ať se on vzdá svého pravoslaví, bylo po debatě,“ objasnil Gustáv. 

Prozradil také, že otec za roli Strakonického dudáka získal vyznamenání. Ministr kultury profesor Zdeněk Nejedlý mu udělil titul Laureát státní ceny Klementa Gottwalda. Jenže poctu mu komunisté později stejně zase vzali. „On si nikdy nezakládal na poctách. Lákat ho do komunistické strany, to si zřejmě nikdo ani netroufl,“ dodal pro Čas.sk Gustáv, který po otci zdědil kromě podobných rysů i jeho hluboký hlas. Tatínkovu silnou víru sice nesdílí, na cosi mezi nebem a zemí ale věří. Možná i kvůli tomu, že mu tři blízké osoby zemřely nezávisle na sobě vždy 27., tedy vždy ve stejný den v měsíci.

Ve své nejslavnější roli hajného Straky se setkal s talentovaným Tomášem Holým. „Měli spolu velmi pěkný vztah. A i to se podepsalo na celkové atmosféře filmu," nechal se před lety slyšet šéf produkce slavné trilogie Jiří Beránek. Jen těžko mohl ale Valach tušit, že roztomilého klučinu přežije o celých 12 let. Život někdejší dětské hvězdy totiž vyhasl po autonehodě 9. března 1990. Loni byl Blesk uctít jeho památku na zádušní mši, kterou pořádala jeho rodina.

 

Fotogalerie
23 fotografií