Neduhy ze všech jeho nemocí se sečetly 13. března 1977, kdy naposledy vydechl v náruči svého syna Bohumila. To už byl dlouho v nemocnici kvůli problémům se srdcem, s oslabenými ledvinami, cukrovkou a po nezhoubném nádoru v močovém měchýři. Herecký svět přišel o velkou osobnost.

Představitel zřejmě nejcitovanější postavy v českých filmech, nesmrtelného machra Homolky v trilogii o svérázné české rodince, přitom vůbec hercem být neměl. Vyučil se automechanikem, a přestože chvíli pracoval i jako soustružník nebo vorař, nejraději řídil. Živil se proto jako profesionální řidič.

Svět filmů nevyhledával, ten si našel jeho. „Původně jsme se šli podívat do jeho bytu, když jsme hledali vhodný interiér. Majitel nám pořád něco vykládal a Miloš byl nadšený a hned mu řekl: Vy u nás musíte hrát!“ vzpomínal na Šebánka ve své knize Tudy jenom procházíme kameraman Miroslav Ondříček (†80). Na mysli měl film Lásky jedné plavovlásky a Miloše Formana (85).

To byl ale jen pouhý start Šebánkovy kariéry. Vrcholem pak byla právě trojice filmů Jaroslava Papouška o Homolkových. Bohužel, už tam začal mít žoviální taxikář, který si ze scénáře nikdy nezapamatoval více než dvě věty, problémy se zdravím. Tak dlouho na ně nedbal, až v roce 1970 skončil v invalidním důchodu.

U každého dalšího dílu Homolkových byly jeho problémy horší a horší. Právě po druhém dílu mu lékaři objevili nádor. „Vyšetření naštěstí ukázalo, že nádor nebyl zhoubný. Ale Pepimu i tak nebylo dobře. Zadýchával se, bylo mu najednou všechno zatěžko,“ prozradila Šebánkova žena Marie s tím, že pro třetí Homolky už ho museli vysloveně přemlouvat.

Po nich už nefilmoval, a přestože chodily další a další nabídky, vše odmítal. Necítil se dobře, špatně snášel tmu, nechtěl se už ani holit. Rád jedl, ale poslední večeři, na kterou se těšil, už nestihl. „Nesl jsem mu dršťkovou polévku a škvarkové placky, které měl rád,“ svěřil se v cyklu ČT Předčasná úmrtí jeho syn Bohumil Šebánek.

Trpěl mnoha nemocemi

● Nádor v močovém měchýři

● Vrozené onemocnění srdce

● Otékání nohou, zavodňování těla

● Silná cukrovka

● Oslabené ledviny

● Psychické problémy (nesnášel tmu)

Jak na hvězdu Homolkových Helenu Růžičkovou vzpomínají kolegové?

Video
Video se připravuje ...

Jak na Helenu Růžičkovou vzpomínají kolegové? Petr Macek, Jan Jedlička

 

 

Fotogalerie
21 fotografií