Snímek o životě syna prezidenta T. G. Masaryka (†87) proměnil historický počet nominací (14) v rovněž rekordních 12 sošek Českého lva. A to byl v kinech uveden jen týden před koncem loňského roku v limitované premiéře.

Slavnostní premiéru měl až 1. března 2017 a v kinech se začne promítat teprve tento čtvrtek! Právě to je pro všechny největší problém. Berou to jako podraz.

Těsně po vyhlášení cen to kritizoval režisér Filip Renč (51), a teď dokonce i Jiří Bartoška. „Podle mě je to trochu nefér, mělo se dostat na víc snímků, nejen na Masaryka. Je to trochu levárna, když vezmete v úvahu, že se vítězný film promítal jen sedm dní v jednom kině,“ protestuje herec a prezident karlovarského festivalu.

„Podobně nevím, proč soutěží Anthropoid, když je to britský film. Ale taková jsou prostě pravidla,“ řekl serveru iDnes.cz Bartoška. Pravidla udílení cen se teď kvůli Masarykovi možná změní.

„My jsme si trochu na toto téma dali bobříka mlčení, protože se ještě tento týden setká prezidium. Některým to přirozeně zkazilo náladu. To využití, nebo chcete-li zneužití pravidel. To si právě musíme říct, jestli je to opravdu zásadní zneužití, nebo jenom producentská strategie, která si vyžádá nějakou úpravu stanov,“ vyjádřil se pro Radiožurnál Ivo Mathé (65), prezident České filmové a televizní akademie (ČFTA).

Ve stanovách je totiž podmínka, že film musí být uveden do kin v období od 1. ledna do 31. prosince uplynulého kalendářního roku a promítán nejméně po sedm dní po premiéře.

To Masaryk splnil, protože 25. 12. měl v pražském kině Lucerna premiéru, následně jej ve zbytku roku zhlédlo 3166 diváků, kteří na vstupném utratili 423 989 korun.

Žilková přiznala: Akademici nestíhají

Máslo na hlavě mají také akademici. Veronika Žilková (55) odtajnila, jak to s udělováním Českých lvů chodí. „Nestíhám všechny filmy zhlédnout, to se nedá zvládnout,“ přiznala už dříve Blesku herečka a zároveň členka ČFTA.

„Je to zhruba třicet filmů, které by akademik měl vidět. Aby je dokázal posoudit, měl by je zhlédnout tak třikrát. Vzhledem k tomu, že se jedná o zhruba sto osmdesát hodin strávených u filmu, tak se to poctivě moc dělat nedá. To bych měsíc nemohla vzít žádnou jinou práci. A tahle je neplacená, takže to nejde...,“ lamentovala Žilková.

Z pravidel Českého lva

Ceny musí být uděleny za výkony spojené s hranými (animovanými, kombinovanými) celovečerními filmy, definovanými jako snímky s délkou alespoň 50 minut promítací doby, poprvé veřejně uvedenými formou placeného promítání v komerčních kinech v ČR mezi 1. lednem a 31. prosincem příslušného roku včetně, přičemž toto promítání musí probíhat minimálně sedm dní po premiéře souvisle anebo 14 dní nesouvisle.

Musí mít formu oficiálního zahájení distribuce v ČR a filmy musí být distribuovány alespoň ve 3 různých komerčních kinech v ČR do jednoho měsíce od data premiéry. Filmy musí být uvedeny v seznamu premiér Unie filmových distributorů.

Českého lva se nemohou zúčastnit snímky, které byly v daném období uvedeny pouze na festivalu nebo jako předpremiéra. P.S.: Masaryk nejspíš všem těmto podmínkám v minimální míře vyhověl, proto byl do soutěže přijat.

Návštěvnost
Autor: infografika Blesku

Fotogalerie
54 fotografií