Diváci seriálu Bohéma si stěžují, že tvůrci v seriálu používají novodobé povlečení z Ikey, filmoví kritici naopak neskousnou, že je cyklus plný lží a omylů.

„Naprostým omylem je ve scénáři nutit novodobé herce hrát ty velké herce. To je zásadní propastný nesmysl. Pokud chce někdo přistoupit k takovému dílu, musí si vybudovat na bázi Zdeňka Štěpánka, Vlasty Buriana nebo Jaroslava Marvana jisté podobenství nebo metaforu, a tu metaforu pořádně propracovat a teprve pak spustit natáčení. To se v žádném případě nepovedlo,“ postěval si filmový barrandovský historik Pavel Jiras v Rozstřelu na idnes.cz.

Rozčílil se pak obzvlášť nad drzostí scénáristů. „Dlouhý, který hraje Štěpánka, byl asi nejšťastnější výběr, i když Štěpánek byl herec velkého vnitřního obsahu, který je dodnes nenapodobitelný. Jeho vnitřní energie je neopakovatelná, a to si nikdo nemůže dovolit napodobit,“ svěřil se Jiras.

„To samé u Buriana. Javorský je dobrý herec, ale tady to nejde. Tady by se mu blížil jediný kandidát Pepík Dvořák nebo Jiří Wimmer, to jsou komici. Ale Javorský, když dělá Buriana, je dost trapný. Snaží se ho imitovat a to je zkáza té postavy,“ vysvětlil s tím, že se u postavy Buriana tvůrci šíleně sekli v další věci.

„Burianovi nikdo nikdy neřekl Vlasto. Pro všechny to byl Míla. A pokud si ani toto nikdo nezjistí, pak to svědčí o tom, že se tomu moc nevěnovali,“ dodal Jiras, který se v Rozstřelu setkal s Janou Štěpánkovou.

Fotogalerie
28 fotografií