Padal hustě sníh. Proto se opozdil Bolek Polívka, který přijel s přáteli a přivezl kytici lilií skořicové barvy. Obřad již ale probíhal a on jej celou dobu sledoval z chodby kostela! „Nechtěl jsem už rušit,“ řekl. „Měl jsem štěstí, že jsme se potkali. Hlasem, duší a celou bytostí byla úžasná a mám s ní krásné zážitky,“ poznamenal.

Rozloučení trvalo 40 minut. Kromě kněze promluvil cimbalista Jan Rokyta. „Jarmila byla jako průzračná řeka. Její živou vodu ochutnaly miliony posluchačů. Dokázala rozdávat energii, potěšit, inspirovat, dát naději,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Jarmila Šuláková (†87) si zazpívala naposledy před kamerou Blesku! Dva měsíce před smrtí! Petr Soukup, David Turek

Mezi smutečními hosty byl i starosta města Jiří Čunek. „Já jsem si jí moc vážil. Jarmila byla vztahově ryzí člověk. Pravá Valaška. Když někoho nemusela, vyhnula se mu, aby se nemusela přetvařovat. Když chtěla vyjádřit radost nebo smutek, našla pro to vždy vhodnou písničku. Vždycky mi to setkání s ní přineslo radost,“ řekl. „Byla to životní optimistka. Říkala – i když budu chodit blbě, pořád budu ještě dobře zpívat,“ dodal.

S úctou a v nitru vždy s radostí na ni bude vzpomínat kapelník skupiny Fleret Zdeněk Hrachový. „Prožili jsme spolu 17 let. Obdivoval jsem její energii. Zpočátku jezdívala na zkoušky do zbrojnice ve Vizovicích a potom s námi harcovala v dodávce po celé republice. Říkávala – já su taková Šuláčka tuláčka. Lidovou píseň tak nenásilně dostala k mladým lidem. Písničky navždy zůstanou v srdcích všech, kteří ji měli rádi, a dál je bude s Flerety šířit její dcera Zuzana.

Katafalk s rakví byl v obležení květin a věnců. Alespoň na dálku se s královnou folklóru rozloučil věncem se stuhou v národních barvách prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou, květiny poslal také Karel Vágner.

Fotogalerie
30 fotografií