Macháček, který měl kvůli svým názorům dlouhá léta zakázáno hrát v televizi a účinkovat v rozhlase, se realizoval hlavně na divadle a ve filmech. Patřil k legendám Národního divadla, Violy nebo Činoherního klubu, z jeho filmů je dodnes populární jako záporák George z Chobotniček z II. patra či jako Monty z komedie Dva lidi v zoo.

Protože s manželkou, operní pěvkyní Věrou Štiborovou se rozvedl, část života se nevídal ani s dcerou Kateřinou, proslavenou seriály Rozpaky kuchaře Svatopluka a Život na zámku.

Herec, který se jeden čas dokonce léčil v psychiatrické léčebně v Bohnicích, byl totiž proslulý svou komplikovanou osobností. „Po čase jsme se náhodou potkali na ulici, a díky tomu jsme vlastně znovu navázali kontakt,“ vzpomíná Macháčková.

„Když mu však jednou, už těžce nemocnému, zapomněla upéct jeho oblíbený tvarohový koláč, uraženě s ní přestal zase mluvit. „Vlastně kvůli téhle malichernosti jsem se s ním už nerozloučila...,“ dodává Macháčková, která o otci po jeho smrti, který zemřel 17. února 1991, napsala knížku Téma Macháček.

Fotogalerie
17 fotografií