Na přelomu roku musel být Novotný hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici kvůli zánětu. „Otec nastydl. Jenže jen co vyřešili skvělí lékaři jedno, začaly tátovi haprovat ledviny. Už tehdy jeden z jeho ošetřujících lékařů projevil obavu, aby to vše vydrželo srdíčko. Ona je každá operace v jeho stavu už sama o sobě obrovskou zátěží,“ vysvětlil pro deník Aha! moderátorův syn Pavel s tím, že jeho tatínka po prochladnutí zradilo hned několik orgánů najednou a nakonec i srdce.

Video
Video se připravuje ...

Bavič Petr Novotný po mrtvici: Před lidmi vydržím stát jen 10 minut! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

„Ležel na jednotce intenzivní péče se dvěma orgány najednou, a když se dostal z nejhoršího a těšil se na návrat mezi živé, přišel infarkt.“ Petr měl ale podle slov svého syna štěstí v neštěstí, když infarkt dostal přímo v nemocnici. „Nebýt skvělých lékařů napřed ve vojenské nemocnici a následně fantastické práce týmu profesora Jana Pirka v IKEM, bylo by hodně zle,“ přiznal Pavel.

V říjnu 2013 prodělal Novotný navíc těžkou mrtvici. Částečně za ni prý mohl i bavičův lehkomyslný přístup k cukrovce, kterou léta trpí. „Táta na ni dlouho kašlal, životospráva žádná. Jel naplno, k tomu laxně nebo vůbec nedodržoval medikaci kvůli vysokému tlaku, a přišla mrtvice,“ popsal Novotný. Od té doby má moderátor potíže s hybností jedné ruky, navíc musí trénovat mluvení a paměť.

„Po mrtvici dostane člověk hodně úkolů, mezi nimi se hýbat. Táta je trošku lenoch, ale na každodenní procházku s kamarádem, seniorem od nás z Řeporyjí, ho maminka pravidelně vyháněla,“ líčí Pavel. Jenže takový pohyb zřejmě nestačil. Petrovi se navíc nepodařilo ani zhubnout, jak mu lékaři doporučovali. „Za poslední měsíc, který strávil na pěti odděleních dvou pražských nemocnic, ale sundal deset kilo. A já byl vlastně rád, že měl kde brát,“ řekl s mírnou úlevou Novotný.

Časté zdravotní komplikace připisuje Pavel také otcově rodinné anamnéze. Většina jeho příbuzných se totiž nedožila ani sedmdesáti. „V otcově rodině není ze strany maminky snad jediného příbuzného, který by se po šedesátce fatálně nepotýkal s těžkým diabetem,“ odtajnil rodinné tajemství.

Stejné neduhy jako Petra trápily ostatně i jeho maminku. „Moje slovenská babička Štěpánka. Těžká diabetička, která se v pětašedesáti letech musela vyrovnat s amputací obou nohou a zemřela v nedožitých osmašedesáti letech,“ konstatoval Novotný s tím, že jeho otec nyní musí radikálně změnit životosprávu, nebo si bude muset denně píchat tři dávky inzulinu.

Současný zdravotní stav Petra Novotného

„Už je to o moc lepší. Otec je po dvou operacích, má dvojitý bypass, a jak mu zase funguje tělo pořádně, viditelně pookřál. Ledviny se obdivuhodně srovnaly a nepotřebují další zásah, stejně jako hrtan, což je pátá věc v pořadí, co během toho všeho dělala lékařům starosti. Táta už má zase chuť k jídlu, sype čtyřicet let staré historky a živě se zajímá o Slavii,“ informuje bavičův syn.

„Tohle kolo zvládl a čeká ho ještě pár dnů v nemocnici a pak lázně. Do těch a do dalšího života si ale opět ponese důrazné pokyny jeho lékařů v čele s panem přednostou Pirkem – denně pohyb, žít ještě pár let znamená naučit se ujít 3–5 kilometrů denně, šlapat na rotopedu, nepolehávat, nerezignovat,“ dodal Pavel pro Aha!.

Novotný zatím stále leží v Ústřední vojenské nemocnici, kde ho navštěvují jeho děti a vnoučata. Propuštění ho v nejlepším případě čeká až za pět šest týdnů. Absolvovat by měl také lázeňskou kúru v Poděbradech. „S trochou štěstí ještě bude z táty čiperný důchodce, který v srpnu oslaví sedmdesátku se vším všudy a následně vdá svou mladší dceru. Určitě má pro co žít,“ doufá Pavel.

VŠE O STAVU PETRA NOVOTNÉHO ČTĚTE ZDE>>

Fotogalerie
29 fotografií