Jako by tušila, že přichází konec jejího života, souhlasila Jarmila Šuláková s rozhovorem, který za posledních pět let nikomu jinému neposkytla. Nebylo to pro ni jednoduché, protože se nedokázala vyrovnat se ztrátou vyvdaného syna Michala (†47), který před lety podlehl smrtelné nemoci AIDS.

Seděla u jeho smrtelné postele a držela ho za ruku do posledního výdechu. „Nejstrašnější bylo vidět, jak z veselého člověka odchází život. Sedávala jsem u něj u postele, držela ho za ruku a zpívala mu. Myslím, že mu to trochu pomohlo od bolestí, které měl. Byly strašné,“ otevřela Blesku Jarmila svou třináctou komnatu.

Na nic jiného si nestěžovala, byla silná a veselá, to i přesto, že byla kvůli nemoci nohou upoutána na lůžko a odkázána na pomoc dcery Zuzany a vnoučat.

„Nic mi nechybí, mám se dobře. U postele mám televizi, tak na ni koukám. Kdyby jen ve světě nebylo tolik válek. Hodně věcí by se vyřešilo, kdyby bylo místo toho víc písniček,“ měla jasno zpěvačka, která si moc přála opět se vidět se svými fanoušky.

Na začátku února paní Jarmila onemocněla a musela být hospitalizována v nemocnici. „Zničehonic ale přišel zápal plic a poslední tři dny byla připojena na přístroje. Nikdo nečekal, že by tak plná života najednou odešla,“ svěřil Blesku kapelník Zdeněk Hrachový, který založil skupinu Fleret.

Nejsilnější moment na návštěvě u Jarmily Šulákové byl, když legenda lidové hudby svolila, že zazpívá na kameru Blesk.cz spolu s dcerou Zuzanou. „Teď už můžu v klidu zemřít, když vím, že moje krev mě nahradila a zpívá s mou milovanou skupinou Fleret,“ pronesla Jarmila s úsměvem na rtech.

Video
Video se připravuje ...

Jarmila Šuláková (†87) si zazpívala naposledy před kamerou Blesku! Dva měsíce před smrtí! Petr Soukup, David Turek

Hvězda za pultem!

Vyučila se švadlenou, ale od roku 1950 byla 35 let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. A právě tam potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.

V počátcích 50. let se spojila se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v typickém valašském kroji procestovala skoro celý svět. Až do důchodu pracovala jako vedoucí prodejny Supraphon ve Vsetíně.

Jarmilin odkaz lidem: „Být skromná, tichá, i když je ubližováno, věřit v dobro. Moc bych si přála, aby lidé vzali rozum do hrsti a přestaly války, zabíjení, nekonečná závist, nenávist, lidé se měli rádi, a tak připravili mnohem lepší svět pro své děti…“

Fotogalerie
23 fotografií