Šroub šikany, tajného i provokativního sledování se vůči prvním signatářům Charty 77 na podzim roku 1977 přitáhl o několik závitů. Zatímco Gott, Pilarová a dalších 7250 umělců mohlo po podpisu Anticharty dál pracovat pro socialistickou vlast, Havel a spol. museli před soud a na Landovského rozjela StB akci Boháček. Hvězda filmu Utrpení mladého Boháčka byla odejita z divadla a obklopena donašeči.

Ten den, kdy měl začít proces s Václavem Havlem a dalšími, si pro Landovského do jeho ateliéru v pražské Moskevské ulici přišli fízlové v rámci »preventivního opatření«. Pokyn zněl jasně: zatknout, aby u zmíněného soudu »neprovokoval«. V Archivu bezpečnostních složek se dochoval záznam této akce ze 17. října včetně peprných výrazů, kterými herec odrážel žádosti o otevření svých dveří.

„Táhněte do p*dele, vy svině estébácký, na Landovskýho si nepřijdete, Lanďák není žádný blbec. Jestli sem ty svině vlezeš, tak ti uříznu palici. Jen si zkuste vyrazit dveře a nikdo odsud neodejde, táhněte, já mám zde krásnou dívku a chci m*dat…“

Landovský bytelné dveře neotvíral a agenti si zavolali tříčlennou posilu. To nijak nepomohlo, naopak Landovský přitvrdil: „Prezident Husák to po*ral a bude se zodpovídat na Helsinské konferenci a vy to u toho soudu pro*erete taky.“ Po třech hodinách »Lanďák« otevřel, ovšem s řeznickým nožem za zády. „Propíchnu každého, kdo se pokusí vniknout dovnitř,“ prohlásil.

Pětice estébáků vycouvala a do protokolu napsali: Vzhledem k nebezpečnému jednání a vyhrožování ze strany Landovského bylo od jeho předvedení upuštěno. Vysvětlení jejich zbabělosti a hercovy nevídané odvahy je možné hledat v posledním odstavci zápisu: „Celému jednání byla přítomna asi 20–25letá dívka, která byla po celou dobu v bytě Landovského…“

Estébáci chtěli zabránit tomu, aby Landovský „provokoval“ při procesu proti Václavu Havlovi, Františku Pavlíčkovi, Otto Ornestovi a Jiřímu Ledererovi. Třídenní stání začalo právě 17. října 1977. Režim jmenované soudil za „podvratnou činnost“ a „poškozování zájmů republiky v cizině“, tedy za předávání informací a materiálů na Západ.

Ač o tom při procesu nepadlo ani slovo, ve skutečnosti je režim trestal za vydání Charty 77. Ornest a Lederer vyfasovali tresty 3,5 a 3 roky natvrdo, Havel a Pavlíček byli odsouzeni podmínečně s odkladem na tři roky. Havel byl pak za dva roky odsouzen za podvracení republiky do vězení na 4,5 roku.

Podle estébáckých spisků se Pavel Landovský v květnu 1977 těžce pohádal s kolegou Vladimírem Menšíkem. Lanďák si mu chtěl postěžovat, jak je perzekvován. Menšík mu prý mezi dveřmi sdělil, že pokud on tu bude bydlet, Landovský nesmí přes práh. Jejich přátelství prý skončilo. Také mu řekl, že nikdy žádným hercem nebyl, ale pouze uměl blafat. Vyčetl mu, že se spojil s odpůrci našeho zřízení…

Fotogalerie
12 fotografií