Když se řekne Mach a Šebestová, většina z nás si hned představí oblíbený animovaný večerníček. Před šestnácti lety však Václav Vorlíček (86) natočil i hranou filmovou verzi s názvem Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Právě v tomto snímku získal Hájek svou první roli, a ne ledajakou. Rovnou obrýleného Macha.

„Vybrali si mne podle fotky z hereckého rejstříku a pozvali na konkurz. Nikam jsem předtím nechodil. Byla to víceméně náhoda,“ vzpomínal pro deník Aha! Hájek, který herecký talent zdědil po mamince Jarmile Švehlové (60), která se nejvíce proslavila rolí marnivé princezny Babetky v pohádce Co takhle svatba, princi?. Režisér Vorlíček prý původně neměl ponětí, že Robertova maminka je také herečka. Když se to ale dozvěděl, hned jí ve filmu také nabídl roli – maminku Jakuba, jednoho z hlavních hrdinů.

Právě on v pohádce s pomocí Macha a Šebestové napravoval průšvihy, které nasekala nenapravitelná dvojice Horáček s Pažoutem. Dnes Hájek pro změnu pronásleduje lumpy a vyšetřuje zločiny v seriálu Četníci z Luhačovic, kde mu parťáka hraje Martin Donutil (25). „Natáčení bylo bezvadné. Jako četníci jsme se podíleli na akčních scénách, které nás s Martinem Donutilem moc bavily,“ svěřil se Robert.

Ten se od dob, kdy ztvárnil roli Macha, dost proměnil. Má světlejší vlasy a nenosí brýle, ovšem v obličeji si je podobný pořád. „Měl jsem tehdy kulatý obličej a delší vlasy, asi jsem se jim hodil,“ myslí si Hájek. Role Macha mu ale přinesla i pár nepříjemností. V roce 2001 měl premiéru i první díl ságy o Harrym Potterovi, a tak byl Robert s brýlatým čarodějem často srovnáván. Vyslechl si dokonce i řadu narážek na Šebestovou, když hrával fotbal za pražskou Duklu.

Od herectví ho to ale neodradilo. Objevil se ještě v menších rolích ve filmech Bekyně mniška a Bludičky, zahrál si i v seriálu Josef a Ly. Kromě toho od dětství působí také v dabingu (stejně jako jeho maminka), namluvil například George ve filmu Myšák Stuart Little 2 či hlavní roli v pohádce Polární expres. V poslední době jsme jeho hlas mohli slyšet i ve fantasy seriálu Hra o trůny. Slávu v pravém slova smyslu mu ovšem nyní přinesla až role desátníka Lásky v četnickém seriálu České televize.

Fotogalerie
30 fotografií