Zatímco Vašek se už před rokem 1968 hřál na výsluní popularity, Honza kroutil vojnu. A ne ledajakou, měl se stát vojákem z povolání! „Chodil jsem na vojenskou školu. A prvního srpna 1968 jsem nastoupil na vojnu do Milovic,“ vzpomíná Jan v rozhovoru pro páteční Blesk tv MAGAZÍN.

Kariéra vojenského muzikanta mu zprvu vyhovovala. „Milovice byly kousek od Prahy, kde jsme bydleli, navíc během pražského jara 1968 se vše uvolňovalo.“ Jednadvacátého srpna však začala okupace Sovětskou armádou a všechno bylo jinak. Kasárna zabrala »bratrská« vojska a Honzova jednotka byla odsunuta daleko na Slovensko.

„Navíc v té době se zhoršil zdravotní stav maminky, prostě celé to byl průšvih,“ říká Honza. Zjistil, že jeho jedinou nadějí na návrat je, aby ho někdo z vojny vykoupil. A tak slavný bratr posbíral úspory a za Jana zaplatil 15 000 Kčs! „Teď to vypadá jako nic, ale v té době to byla spousta peněz!“ nepřestává Honza blahořečit bratrovi.

Průměrná hrubá měsíční mzda totiž tehdy byla 1453 Kčs... Brzy nato nastoupil do Vaškovy kapely Bacily, po čase se v ní dokonce stal kapelníkem! A odvděčil se za pomoc třeba i tím, že nějakou dobu dělal klavírního repetitora Jaroslavě Žlábkové, v té době slavné primabaleríně. Ta se brzy poté stala Václavovou ženou.

Fotogalerie
39 fotografií