Syn Kuba se tak vyhne v budoucnu řešení dědictví, a o to jeho matce Vendule Pizingerové jde! Vendula se navíc stala břemenem také proto, aby měla právně doloženo, že nemovitost může užívat a bydlet v ní, a aby mohla mít své bydliště zapsané v občanském průkazu a nepotřebovala nájemní smlouvu.

Dům je podle zdroje deníku Aha! na nejmladšího hitmakerova syna napsaný také proto, že po vyřešení dědictví do něho prezidentka Kapky naděje investovala část Jakubova podílu. Ten po otci zdědil 14 966 000 korun, tedy o dva miliony víc než jeho matka. Po slavném hitmakerovi se porcovalo dědictví ve výši 60 milionů korun.

Do domu se Vendula se synem nastěhovala v roce 2007 poté, co se hitmaker zastřelil. A bylo to finančně náročné období. Vendula zaplatila zálohu, na kterou si půjčila od své matky, a měsíčně pak platila za pronájem domu kolem 30 tisíc korun. Ty musela brát ze sirotčího a vdovského důchodu a na kontě neměla nic. Svoje peníze, které našetřila, investovala do rekonstrukce kuchyně v Jevanech, když Svoboda ještě žil.  

V roce 2008 se vyřešilo dědické řízení a Svobodová za dům v Říčanech zaplatila deset milionů korun. Po rekonstrukci se jeho cena vyšplhala na 20 milionů korun.

Co je věcné břemeno?

S nárokem osoby na doživotní užívání určité místnosti nebo místností se můžeme nejčastěji setkat v případě, kdy zůstavitel odkázal na základě závěti dědicům dům, nebo jej ještě za života daroval, a zároveň určil, že v tomto domě ve vymezených místnostech bude i nadále bydlet určitá osoba (např. zůstavitel může v závěti uvést, že dědic jeho nemovitosti je povinen poskytnout doživotní bydlení jeho družce apod.).

Syn pozastavil prodej vily

Část Jakubova a Vendulina dědictví se vrazila do říčanského domu, aby měli vůbec kde bydlet. To nejstarší hitmakerův syn Petr Svoboda (35) byl na tom o mnoho líp. Na kontě mu přistálo 17 326 000 korun a stal se k tomu majitelem vily v Jevanech, které se vdova vzdala. Jeho sestra Jana (45) zdědila 14 357 000 korun. Petr se dům rozhodl prodat a realitka ho nabízela za 75 milionů korun. Poté si to ale bez udání důvodů rozmyslel. „Vila není v aktuální nabídce. Její majitel se rozhodl prodej momentálně pozastavit,“ sdělili deníku Aha! v realitní kanceláři.

Fotogalerie
18 fotografií