„Fotoaparát je jakási zbraň a holka na fotografii je ulovená laň. Nebo ochočená tygřice,“ říká Ludvík Hess, který s fotografováním začal v první třídě s aparátem Kodak.

„Následovala směna, kterou mi poslala sovětská pionýrka Ira, s níž jsem si dopisoval rusky v rámci školní družby. Aparát stojí dodnes v mé knihovně. Dneska mám hejno nikonů a minimálně jeden z nich mě stále doprovází,“ popisuje Ludvík Hess, který v Česku zřídil 70 babyboxů, jejichž dvířky prošlo do nového – a snad lepšího – života 147 dětí.

„Moje vize je, aby babybox byl v každém okresním městě, deset jich schází. Třeba v Berouně, Tachově, Lounech, Blansku…“ vyjmenovává Hess, který současně s technikem Zdeňkem Juřicou vyměňuje nejstarší bedýnky za babyboxy nové generace.

V předvečer svých 70. narozenin, 3. února, otvírá babybox v Jindřichově Hradci. „Pokračujeme na Mezinárodní den žen 8. března v Kolíně, 1. května v Šumperku, 1. června v Mariánských Lázních,“ dívá se do diáře prošedivělý muž, který sám sebe s oblibou označuje za starce.

„Deset posledních let svého života jsem zmapoval v Antologii 2007/2017. Všechny babyboxy, všechny odložené děti, ale také všechna hříbata, která se narodila v mém hřebčíně a všechny děti, které se narodily starému satyrovi. Tedy mně,“ pousměje se Ludvík Hess, který do publikace přidal básničky, fotografie a grafiky jeho nejmilejších autorů publikujících v uměleckém časopise Divoké víno, který od roku 1964 vydává.

„Jedná se o nejlepší české básníky Jiřího Žáčka, Karla Sýse, ale třeba i nebožtíka Jaroslava Holoubka, fotografy Jindřicha Štreita, Pavla Jasanského, Pavla Hudce, ale třeba i nebožtíka Jana Reicha. V tomhle kompilátu, který vydal Slovart, si ale počtou zvláště milovníci erotiky,“ dodává zakladatel babyboxů v Česku.

Fotogalerie
15 fotografií