Kolaps oblíbeného herce postihl 27. prosince, když na prknech Divadla na Vinohradech účinkoval ve hře Nepřítel lidu. „Cítil jsem už dopředu, že je zle, ale protože bylo víceméně vyprodáno, nechtěl jsem zklamat,“ prozradil pro deník Aha! Bareš s tím, že kolegy dopředu varoval, že asi jeho výkon nebude nejlepší.

Jenže pak se mu přitížilo. Nedokázal se soustředit na roli, vypadával mu text. „Pak přišel až mdlobný stav. Nemohl jsem pokračovat. Zpotil jsem se. Točila se mi hlava. Požádal jsem, aby se představení zastavilo,“ líčí osudné momenty Igor, kterého sanitka neprodleně odvezla do nemocnice, kde ho čekal odběr krve a vyšetření EKG.

„Pak mi řekli, že je to jakýsi předkolaps a že je to psychosomatického původu. Zřejmě ze stresu.“ Toho si před Vánocemi herec užil dost. Matka jeho dcery Sonji (19) si totiž vyžádala zvýšení výživného ze dvanácti na osmnáct tisíc. „Během svátků se situace kolem alimentů velmi vyhrotila a já to vše nějak těžce zvládal. Strach, že neuživím rodinu,“ připouští Bareš s tím, že soud pro něj představoval velmi deprimující zážitek.

Jeho zhroucení navíc mohlo mít i negativní vliv na průběh Crohnovy choroby, kterou Igor trpí už léta. „Právě jsem po kontrole a po kapačkách, na které chodím každé dva měsíce. Testy ukázaly, že jsem relativně v pořádku, navzdory tomu, co jsem před čtyřmi týdny prožil. Přitom stres je jakýmsi spouštěcím momentem této nemoci.“

Zhoršila se mu prý ale paměť. Musí si teď tedy s sebou stále nosit texty a dívat se do nich. Problémem je i jeho duševno. „Navštívil jsem psychiatra Jana Cimického, který mi doporučil nějaké léky na uklidnění. Doufám, že je zase vše v pořádku,“ svěřil se herec, který sám přiznává, že největší slávu mu přinesly seriály Pojišťovna štěstí a Horákovi. „Předtím jsem například natočil film Výlet s Ivou Janžurovou. Vynesl mi nominaci na Českého lva, ale život mi nepřevrátil. Až kvůli Pojišťovně jsem opustil Moravu,“ vysvětloval.

Snad proto má dodnes na rozdíl od některých kolegů k seriálům kladný vztah. Nyní ho prostřednictvím televizních obrazovek můžeme vídat v Četnících z Luhačovic, kde hraje soudce Janotu. Ten může někomu připomínat radu Vacátka v podání Jaroslava Marvana. Ostatně Igor si tuto podobnost sám vymyslel a přizpůsobil tomu i svůj kostým. „Byla to odměna, bonbonek,“ zhodnotil Bareš natáčení. Scénář Petra Boka ho zaujal okamžitě. Navíc má v oblibě i historické reálie. „Kterákoliv doba v minulosti je totiž lepší než to, co se děje teď,“ míní.

Kromě toho seriál je obvykle lépe placený než film, a tak tím Igor alespoň částečně vyřeší svou tíživou finanční situaci. Společně s manželkou Antonií Talackovou (38) vychovávají a živí dvě malé děti – Toničku a Lojzíka. Nedávno se museli přestěhovat do většího, a tak nyní splácí i hypotéku.

„Mám nyní na kontě částku, která nám nedovoluje žádné nestandardní výdaje,“ stěžuje si herec. „I když mám práce hodně, dělám i třeba tři věci denně, honoráře odcházejí na hypotéku, alimenty, pojištění a ostatní běžné poplatky. Konto nijak neroste,“ popisuje Bareš. Jeho žena, která je také herečka, rovněž pracuje, a tak je potřeba zaplatit dětem i hlídání. „Nejsem úplně klidný. Cítím velkou zodpovědnost, abych dokázal zabezpečit rodinu,“ dodal sklesle pro Aha! herec a dabér, který namluvil například hlavní roli v seriálu Domek z Karet.

Fotogalerie
43 fotografií