Dlouhé roky trpěl Michal Pavlata rakovinou. Několikrát ji porazil, nemoc se ale vždy vrátila. Sužovala ho navíc také chronická obstrukční plicní nemoc. Přitom loni v létě to vypadalo, že je z nejhoršího venku. Diváci jeho vystoupení v Divadle U Hasičů popisovali jako veselé a živé. „Můj zdravotní stav je přímo úměrný bouřlivému životu v mládí. Mám za sebou dvě obtížné operace, urologickou a plicní,“ svěřil se herec před časem.

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý herec a dabér Michal Pavlata (†71): Před smrtí promluvil o těžké nemoci! Eva Fraňková, Lukáš Červený, Jan Jedlička

Pavlata prošel na začátku během své kariéry nejprve divadly v Kladně a Mladé Boleslavi, od roku 1969 pak hrál přes 20 let v Praze Na Poříčí v Divadle E. F. Buriana. Po třech sezónách v Divadle ABC se stal v roce 1994 na další téměř čtvrtstoletí členem souboru Činoherního klubu. Jeho nezaměnitelný hlas z něj udělal vyhledávaného rozhlasového a také dabingového herce, namluvil tisíce větších i menších rolí - například Michaela Winslowa v sérii Policejních akademií nebo pilota T. C. v detektivním seriálu Magnum.

Rodák z Kvasic na Kroměřížsku vyrůstal na severu Čech u Jablonce nad Nisou a už v dětském věku se objevil na jevišti jako recitátor. Koncem 60. let vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění a přes komplikace, způsobené otcovou emigrací do Švýcarska, se stal uznávaným divadelním hercem. Jen před kamerou Michal Pavlata nikdy nedostal žádnou opravdu výraznou příležitost, přestože jeho filmografie čítá na osm desítek snímků.

Pavlata měl i literární vlohy, napsal například několik textů pro kapelu Rangers, tvořil scénáře rozhlasových pořadů o populární hudbě a uplatnil se i v novinách jako sloupkař. Psal pro Lidové noviny, jeho fotbalové postřehy vydával také deník Sport. Mezi roky 1999 a 2006 byl také členem Rady Českého rozhlasu.

Fotogalerie
26 fotografií