Dům, v němž žila a zemřela Lída Baarová, se od dob jejího života prakticky nezměnil. Omítka vily má stále stejnou barvu, akorát řada oken je dnes plastová. Do centra Salzburgu je to jen pár minut. Kousek odtud se narodil skladatelský génius Wolfgang Amadeus Mozart (†35). Vedle vily je ubytovna a prodejna počítačů, magická Baarová je však od 27. října 2000 přítomná už pouze ve vzpomínkách…

Česká kráska budí v Rakousku, kde nějaký čas před smrtí žila, stále pozornost. „Paní Baarová? Jistě, že si na ni pamatuju, bydlela tady. Byla to stará dáma, ze které šla hodně negativní energie a taky trochu strach. Říkalo se, že hodně pila, v posledních měsících života už vůbec nevycházela ven. A pak ji našla zesnulou pečovatelka,“ řekl pro deník Aha! u domu na Haunspergstrasse postarší muž, který si nepřál být fotografován.

„Co tady fotíte?“ ptala se zvědavá postarší paní, když si všimla novinářů. „Dům, kde žila Lída Baarová,“ odpověděli jí reportéři z deníku Aha!. „Aha, to už je let, co zemřela. To je o ní stále tak velký zájem?“ ptala se pamětnice. „Paní byla štramanda, ale byla zvláštní. Muselo ji vše, co si prožila, trápit. Více vám nepovím, to se nehodí,“ rozloučila se tajemně Rakušanka.

O tom, kdo s nimi sdílí jednu střechu, věděli jen někteří rezidenti. „My jsme se dozvěděli, kdo s námi bydlí v domě, až v roce 1991, kdy v Německu a tady běžel asi hodinový dokument o paní Baarové, ve kterém vzpomínala na Goebbelse a Hitlera. Hodně nás to překvapilo. Ale já ji neodsuzuji, nemám nějaký konkrétní názor... Byla to hodně zvláštní dáma,“ prozradil někdejší soused záhadné herečky.

Za celou dobu, co žila v domě na Haunspergstrasse, ji však navzdory zájmu, který do konce života vzbuzovala, navšívilo jen málo krajanů z České republiky. Namátkou třeba novinář a publicista Stanislav Motl (64) či dokumentaristka Helena Třeštíková (67). Konec života dřívější megahvězda strávila stranou větší pozornosti médií.

Fotogalerie
29 fotografií