Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zpěvák Karel Gott o podpisu Anticharty: Skočili jsme na špek!

/
  • Karel Gott o podpisu Anticharty: Skočili jsme na špek!
    22. ledna 2017 ● 17:29

    Osudný termín pro řadu československých umělců se blíží! V sobotu 4. února to bude přesně 40 let, co mnoho z nich v bývalém Divadle hudby podepsalo tzv. Antichartu. Tím se postavili na stranu tehdejšího komunistického režimu a otočili se zády k Chartě 77, která žádala uvolnění poměrů. Přečtěte si, jak se po letech Karel Gott (77) a spol. bránili!

  • 1.

    Karel Gott (77), zpěvák

    Je největší tváří Anticharty. Byl to on, kdo v Divadle hudby (dnes Divadlo Radka Brzobohatého) četl 4. února 1977 prohlášení nazvané Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru. Pro Slavíka je to dodnes noční můrou, o které nerad mluví.

    „Já jsem konkrétně přímo nesloužil ani jednomu režimu. Jestliže jsem někomu posloužil, tak spíš tomu, že jsem podepsal Dva tisíce slov. A u takzvané Anticharty, to jsme skočili na špek, zneužili nás, o tom jsem vyprávěl už mnohokrát.

    A to zase taková tragédie snad nebyla, já jsem nikdy nesloužil ani nezpíval za tyranů. Jestliže tady byla tyranie, tak začátkem padesátých let, a to jsem byl malý kluk,“ řekl v rozhovoru pro Mladou frontu v roce 2001.

    Karel Gott
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Karel Gott
    Autor: archiv Blesku, ČTK

  • 2.

    Jiří Menzel (78), režisér

    „Běsnění kolem Anticharty se nedalo vyhnout. Mluvil jsem o tom s paní Olgou Havlovou, Havel tenkrát seděl. Omluvil jsem se jí za to. Dnes je pro člověka, kterej byl tenkrát nanejvýš v Pionýru, snadný to odsuzovat.

    Připomíná mi to nesmiřitelnost svazáků v 50. letech. Historická zkušenost mě poučila, že pokud chce člověk něco dobrýho udělat, musí si někdy umět nechat strčit čumák do louže,“ řekl LN.

    Jiří Menzel
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Jiří Menzel
    Autor: archiv Blesku, ČTK

  • 3.

    Jiří Korn (67), zpěvák

    Populární zpěvák nikdy neměl problém o tom, že podepsal Antichartu, mluvit. „Protože mi nic jinýho nezbývalo, když jsem chtěl pracovat,“ prohlásil před lety pro Lidové noviny. „Pyšnej jsem na to každopádně nebyl. A nejsem,“ dodal.

    Jiří Korn
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Jiří Korn
    Autor: archiv Blesku, ČTK

  • 4.

    Jiřina Jirásková (†81), herečka

    Antichartu podepsala a úřadům pak napsala stížnost na nespravedlivou diskriminaci. Dlouho nevěděla, proč to udělala. Spekulovalo se, že ji přemluvil přítel a informátor StB s krycím jménem Kurýr.

    Podpis se jí vyplatil – směla totiž cestovat na Západ. Když se jí pak kdokoliv zeptal na Antichartu, odeslala ho do patřičných míst. V oficiálním prohlášení napsala: „Anticharta tíží mé svědomí dodnes!“

    Jiřina Jirásková
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Jiřina Jirásková
    Autor: archiv Blesku, ČTK

  • 5.

    Dagmar Havlová Veškrnová (63), herečka

    Byla na seznamu, ale tvrdí, že nepodepsala

    Rudé právo 10. února 1977 v článku pod titulkem Vědí, kde je jejich místo mezi ostatními signatáři napsalo také jméno budoucí manželky Václava Havla (†75). Herečka ale odmítá, že by Antichartu podepsala.

    „Paní Havlová si není vědoma, že by tehdy nějaký dokument podepsala, a nevybavuje si ani žádnou situaci, při níž by mohla Antichartu podepsat,“ tlumočil v roce 1997 její stanovisko prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Dodal přitom, že v roce 1977 byla tehdy třiadvacetiletá Dagmar Veškrnová na mateřské.

    Dagmar Havlová
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Dagmar Havlová
    Autor: archiv Blesku, ČTK

  • 6.

    Helena Vondráčková (69), zpěvačka

    Rovněž prý nepřidala svůj podpis

    Také ji Rudé právo uvedlo na seznamu signatářů Anticharty Rudé právo. „Byla jsem tehdy na turné v Polsku a šokovalo mne, že mě někdo pod dokument podepsal. To není můj podpis!“ řekla Blesku zpěvačka, která se kvůli tomu i soudila.

    „Podepsali téměř všichni umělci, kteří vyjížděli do ciziny. Bylo jim řečeno, že pokud to nepodepíší, už v zahraničí koncertovat nebudou,“ tvrdil tehdy u soudu bývalý pracovník agentury Pragokoncert.

    Helena Vondráčková
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Helena Vondráčková
    Autor: archiv Blesku, ČTK

    Fotogalerie
    53 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 132

Uživatel_5483340: Názor a cītėni člověka závisí mnohdy na jeho vlastnīch životních potřebách.To,jak mu do života vstupuji možnosti,tak to buď čapne,nebo zanechá.Každopádně Ti,jenž tahaji politiku i do těchto sfér ať jde o chartisty,či naopak,jen sami zåvidi a je možné, že i někdy pouze z osobnich důvodů! Hanbou jsou média,která umocňuji špínu,,svinstvo až do mezinárodniho problému. Kouknete se na sebe,vy,jenž neustále někoho špiníte za něco,co neudęlal do takovych šířek jako vy,když už pak nad nim snesete vinu za všechno možné než abyste hledali důvod, proč zrovna pro vás chtěli hrát, zpivat a tančit.Vite co je hanba? To jste vy co vinite

(09. 07. 2023 10:03)

zdonekk:  Lidi ja nevim jak vy ale mě se zhnusila roztažená khunda..Jak té ženské je vic jak 20 tak už ta jeji vytahaná díra a kuže je odporná a jak brána do pekla!!Fuj!!Asi se přeorientuju na ptáky

(31. 01. 2017 19:37)

otoson: Jedině Jirka KORN se k tomu postavil jako chlap.Mistr Gott vás má stejně na háku,když ho budete zlobit,tak bude zpívat slovákům za éčka.

(29. 01. 2017 14:30)

aliali: chachacha: To nebylo obvinění, jen jsem to nemohla pochopit.Byla to fakt zlá doba!

(23. 01. 2017 15:40)

chachacha: Jasně jsem napsal, že mě taky TLAČILI, nemám už chuť se rozepisovat. U Estébáků jsem byl taky u výslechu. Tam tě nezvali kvůli nějaký krádeži. To snad víš. Žádní "Střeďáci" jsme nebyli!! A to, že i rodiče se angažovali v Junáku i v r. 1968 nám taky dali sežrat. Vysoká škola u mě zamítnuta. Proto jsem si ji začal dělat hned v roce 1990. Pas jsem nedostal a o výjezdní doložce se mi mohlo jen zdát. Neobviňuj, prosím.

(23. 01. 2017 14:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy