Přežila svou smrt. Tak se dnes cítí zpěvačka. „Myslela jsem si, že se nedožiju padesáti let,“ řekla Hanička Písnička až v nedělním prémiovém díle nových cyklů GEN.

Blesku exkluzivně přiznala, že s nemocí po několikaleté pauze opět musí bojovat a docházet na životně důležité transfuze. Vzácná nevyléčitelná nemoc se totiž projevuje zvýšeným rozkladem krvinek.

Nemoc, která udeřila v 70. letech, si ale Zagorová s největší pravděpodobností způsobila sama. Nebo její propuknutí uspíšila. Vůbec se nešetřila. Ke studiu a hraní v divadle zpívala a také dělala v Ostravě pořad Na vlně 187.

„Ve škole mě z vyučování neomluvili ani na půl hodiny. Takže jsem skončila v šest, auto mě dovezlo do Ostravy. Po přenosu jsem jela ve čtyři ráno vlakem do Brna a už v osm jsem byla ve škole,“ svěřila zpěvačka už dříve pro televizi Barrandov.

Právě vražedné pracovní tempo způsobilo ve třetím ročníku to, že onemocněla tuberkulózou, a za rok poté přišlo vážné onemocnění krve.

„Vůbec jsem tomu odmítala věřit, že vlastně celý svůj další život budu odkázaná na transfuze. A jestli budu mít velké štěstí, tak ty intervaly mezi nimi budou dostatečně velké, abych si zase třeba užila života...,“ rozpovídala se ve svém GEN.

Nikdy si ale nestěžovala. S nemocí se prala, i když jí bylo hodně špatně. Velkou oporou jí byl její tehdejší kapelník Karel Vágner (74).

„Jsem jak upír. Blednu, jsem smutná... Najednou dostanu krev a je mi báječně. Mám chuť vynalézat velké věci. Jsem šťastná a vitální,“ řekla v jednom rozhovoru.

Zakázali jí i otěhotnět!

Nemoc zpěvačce ale nezpůsobila jen strach o život, komplikace v práci a neokradla ji o spousty času stráveném na transfuzích, ale i o možnost stát se matkou.

„Lékaři mi řekli, že by mi těhotenství vůbec nedoporučili. Vzhledem k léčbě by se dítě mohlo narodit těžce postižené,“ přiznala až po letech Zagorová.

Nevyléčitelná diagnóza

Paroxysmální noční hemoglobinurie je vzácné onemocnění postihující všechny typy krvinek. Příčinou je absence některých látek, které za normálních okolností chrání krvinky před jejich zánikem působením tzv. komplementu neboli souboru bílkovin, které hrají důležitou roli ve spouštění imunitních reakcí spojených s ochranou organismu zejména proti infekci.

U mladších nemocných je možno zvažovat transplantaci krvetvorných buněk hlavně v případě, že má pacient vhodného příbuzného dárce.

Fotogalerie
60 fotografií