Poslední rozloučení s Naděždou Gajerovou se konalo na Olšanských hřbitovech a trvalo zhruba 20 minut. S maminkou se přišly rozloučit všechny tři děti – Veronika, Naďa a Václav. K rakvi položily věnec se stuhou, na které jsou jejich jména. Obřad začal operní árií. Nad rakví promluvila Veronika. Poděkovala jí za domov, péči a lásku. „Maminka pro mě nezemřela,“ pronesla herečka.

S legendou se nepřišel rozloučit ani jeden herec! A že za svou bohatou hereckou kariéru potkala jmen.

Dcera Veronika s ní byla až do poslední chvíle. „Odešla tiše, smířeně v odpoledním spánku. Všichni jsme se s ní rozloučili, každý samostatně,“ svěřila se herečka. „Maminka měla krásný, plný život. Žila naplno a byla velmi milovaná,“ dodala se slzami v očích.

Herečka účinkovala v proslulých inscenacích, například Jejich den, Hamlet, Poprask na laguně, Zdravý nemocný, Naši furianti, Kočičí hra a Dům doni Bernardy.

Větší filmové role Naděžda Gajerová ztvárnila v Siréně (1947), dále ve filmech Vyšší princip (1960) a Ať žije republika (1965). Byla ženou filmového režiséra Václava Gajera. Z jejich manželství pochází tři děti, ve stopách rodičů se vydala nejmladší dcera, herečka Veronika Gajerová. Po rozvodu byla manželkou hudebního skladatele Miloše Vacka.

Gajerová byla činná i literárně, pod jménem Naďa Mauerová publikovala několik próz pro děti. Značnému zájmu čtenářů se ve své době těšila například pohádková kniha Děvčátko s koťaty (1979). V roce 1997 Naděžda Gajerová získala hereckou cenu Senior Prix.

Fotogalerie
17 fotografií