„Ani bych o tom nechtěla hovořit. Je to situace, která je daná, a co bude nebo nebude…“ přiznala na dotaz, zda má strach, že by se diagnóza paroxysmální noční hemoglobinurie mohla zhoršit.

O leukemii, o které se ve spojitosti s jejím onemocněním roky spekulovalo, nejde a nikdy nešlo, což zpěvačka Blesku potvrdila. „Naštěstí jsem nikdy nic takového neměla,“ řekla.

Zagorová boj s nemocí krve nikdy nevzdala, a proto zkoušela nejrůznější léčby. „Samozřejmě jsem se snažila i o alternativní cesty. Zkoušela jsem všechny možné léčitele. Až mě Kateřina Brožová seznámila s jedním panem léčitelem. Když seděl u nás doma, říkal: Paní Haničko, myslím, že by to šlo. Předepsal mi hory čajů. Pila jsem je tři roky a ten krevní obraz byl lepší a lepší. A najednou jsem přestala chodit na transfuze,“ popsala.

Život s poruchou krve jí v sedmdesátých letech, kdy se diagnózu dozvěděla, převrátil život doslova naruby. „Jednou jsem se šla vyčůrat a mísa byla plná krve. Tak jsem se vyděsila, co se děje. Pak mě převezli do Ústavu hematologie krevní transfuze, protože zjistili, že je to krevní záležitost. Že mi žijí kratší dobu červené krvinky,“ přiznala před lety herečka.

„A ten začátek byl opravdu moc těžký, protože to je oddělení, kde umírá strašně moc lidí. Už tím, že jsou tam všechna krevní onemocnění, včetně leukemie. A nastalo období, kdy jsem se s tou nemocí musela sžít, protože se stalo jasným, že je neléčitelná. A že vlastně celý svůj další život budu odkázaná na transfuze,“ řekla smířeně Zagorová ve 13. komnatě.

„A jestli budu mít velké štěstí, tak ty intervaly mezi nimi budou dostatečně velké, abych si zase třeba stačila užít života,“ dodala.

Co je to paroxysmální noční hemoglobinurie (PNH)?

„Jde o vzácné onemocnění krvetvorby, postihující všechny typy krvinek. Příčinou je to, že chybí některé látky, které za normálních okolností chrání krvinky před jejich zánikem. Léčba se odvíjí od závažnosti projevů choroby a spočívá jednak v doplnění chybějících červených krvinek transfuzemi, jednak v podávání protisrážlivých látek jako prevence možných trombóz. U nemocných, kde vývoj choroby směřuje k selhání kostní dřeně a poruše krvetvorby, je indikována transplantace krvetvorných buněk,“ řekl Blesku přední odborník na nemoci krve.

Fotogalerie
35 fotografií