V pořadu Potomci slavných na Blesk.cz prozradil moderátorce Zuzaně Bubílkové (64), co ho pojí s učitelem národů. „Posledním potomkem je Petr Kallik, jeho tatínek je Jan a jeho otec byl Ferdinand, to byl bratr mé babičky,“ vysvětluje svou příbuznost Kocourek.

Poslední potomci Komenského žijí v Kalifornii. Do Česka létají jen na zvláštní výročí. Naposledy tady Petr Kallik byl před pěti lety. Je dědicem Komenského prstenu, kterým po staletí potvrzuje přímou pokrevní linii.

„Ten prsten je znázorněn i na několika dobových obrazech. Teď ho má Petr. A přijde mi vtipné, že obě jeho sestry jsou učitelky,“ říká Kocourek s tím, že jedna z nich byla dokonce vybrána mezi deset nejlepších učitelů v Kalifornii.

Prsten dědil nejmladší potomek rodu, musel se zavázat, že ho nikdy neprodá, ani ve stavu nejvyšší nouze. Nesměl ho nikomu darovat, jen předat dalšímu rodovému vyvolenci.

On sám však nikdy v životě dílo Komenského nečetl. Jan se totiž živí jako zahradník a architekt zahrad. Jeho koníčkem je pěstování bambusů, kvůli kterým sjezdil kus světa. Kocourek má čtyřletého syna s americkou manželkou.

Rod Komenského se z exilu vrátil přes Německo do Česka před druhou světovou válkou. Ale před komunismem prchl přes jižní Afriku do Spojených států.

Video
Video se připravuje ...

Potomci slavných –Komenský Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií