Vše se stalo před dvaceti lety. A byla to rána nejenom pro Josefa Dvořáka, ale i pro jeho ženu Jáju. Herci diagnostikovali rakovinu tlustého střeva jenom pět let po jejich svatbě. „Pepu ve vojenské nemocnici operoval tehdejší primář Ladislav Lednický. Bylo to vážné. Všechno se nám ale podařilo utajit. Chtěli jsme mít hlavně pro Pepíčka klid. Dnes už o tom mohu mluvit,“ zavzpomínala na těžké časy Jája, která donesla manželovi do nemocnice sekyrky, aby mu dodala sílu tím, že na jeho milované chalupě má hromady práce, na které se musí vrhnout.

Dvořák musel po operaci, kdy mu odstranili nádor v tlustém střevě, absolvovat půlroční chemoterapii. V lednu v roce 1997 ale už stál na pódiu a hrál Revizora. A nikdo nepoznal, že má za sebou něco tak nepříjemného. Nedal starosti s rakovinou vůbec znát. 

V dubnu Josefa Dvořáka čeká oslava 75. narozenin. Před dvaceti lety dostal ten největší dárek – zdraví – když se z rakoviny úplně vyléčil. A nyní se chystá objet celou republiku s představením vodníka Čochtana. „Ten věk si opravdu neuvědomuju. Je to jenom číslo,“ řekl oslavenec přesvědčivě.

Fotogalerie
5 fotografií