Lom byl před lety největší hvězdou Českého lva 2006, zúčastnil se ale i dětského festivalu ve Zlíně. Na rodnou zemi prostě trpěl. Však se o něm říkalo, že je nejslavnější český herec ve světě – právě díky cyklu filmů s Růžovým panterem, ale upozornil na see i ako padouch Cornel Brinkley v úplně prvním filmovém Vinnetouovi s Pierrem Bricem (†86).

„Je mi ctí zúčastnit se takového večera. Jsem původem Čech a sleduji vaši kinematografii velice pozorně,“ prohlásil tehdy na Českém lvu herec, vlastním jménem Charles Kuchačevič, který se narodil v Praze a vyrůstal u dědečka na Šumavě. „A nejvíc se těším na Dášu Veškrnovou, tedy vlastně dneska už Havlovou,“ okamžitě dodal.

Bývalá první dáma se prostě stala Lomovou nejoblíbenější herečkou. A protože to moc dobře věděla, tak když byl herec v Praze, vždycky si na něho udělala čas. Třeba jen na chviličku. „Je to krásná žena a znamenitá herečka. Miluju ten její úsměv, je nejpřitažlivější, jaký znám. Dášin úsměv mě vždycky nabije na měsíce dopředu,“ stačil se svěřit před svou smrtí Lom ještě pro knihu Vinnetou žije!, kterou napsali reportéři Blesku.

Lomovi je v ní věnována rozsáhlá kapitola. „Dáša si mě poprvé všimla v Pokladu na Stříbrném jezeře a moc jsem se jí tam prý líbil. Cornel prý byl její nejoblíbenější postava z celého filmu. Tak na to jsem pyšný, vždyť Brice nebo Barker, to byli krásní mužští! Kde ale ty časy jsou, když jsem byl takovej mladej a vlasatej a hezkej, že se za mnou ženský jen otáčely? To už snad ani není pravda,“ říká Lom v knize.

Když v roce 2012 v požehnaném věku 95 let zemřel, měl českou opatrovatelku.

Fotogalerie
6 fotografií