V 10:30 hodin se otevřely dveře hlavního vchodu Národního divadla a hned za nimi byla položena rakev s ostatky herečky Luby Skořepové. Ta zemřela 23. prosince 2016 v nemocnici LDN, kde strávila poslední chvíle svého života.

Rakev s ostatky Skořepové byla obklopena smutečními věnci, vedle stál její pomačkaný portrét. Chodbou se linula dojemná hudba. Smuteční řeči se ujal ředitel ND prof. MgA. Jan Burian.

Vážení pozůstalí, loučíme se dnes s dlouholetou členkou Národního divadla Lubou Skořepovou. Po studiu se v roce 1948 stala členkou Činohry Národního divadla, kde působila nepřetržitě do roku 2014, tedy neuvěřitelných osmašedesát let. Za tu dobu ji několik generací diváků vidělo ve sto čtyřiceti rolích.

Video
Video se připravuje ...

Hrzánová na pohřbu Skořepové: Zklamaná z místa pohřbu! Blesk TV

Prožila zde moderní historii od konce druhé světové války až do dnešní doby se všemi změnami. Patřila mezi ty, kteří se považovali za součást ND i mimo pracovní povinnosti. Vážená paní Skořepová, loučím se s vámi jménem instituce, která byla jedním z vašich domovů, vaše památka zůstane v našich myslích a srdcích,“ pronesl Jan Burian a k Skořepové se naposledy poklonil.

Slova se poté ujala herečka Taťjana Medvecká, která četla úryvek z knihy L. Skořepové Nebe, peklo, ráj. S herečkou se ve finále rozloučil za celé divadlo také ředitel Činohry ND Michal Dočekal.

Video
Video se připravuje ...

Miloš Nesvadba - Luba pohřeb Blesk TV

Do budovy se po otevření dveří nahrnuli první fanoušci a přátelé, kteří Lubě přinesli kytičku. Mezi prvními se přišel rozloučit také herec a ilustrátor Miloš Nesvadba. „Znali jsme se strašně dlouho, nevím, kdy jsem ji viděl naposledy, ale sáhnul jsem si na ni. Nesu jí kytičku, abych ji pozdravil, a asi budu plakat. Moc na ni vzpomínám, mám doma i její fotografie, i jsem kreslil její portrét. Moje milá Lubo, měj se tam v nebíčku hezky,“ řekl Blesk.cz smutný Nesvadba.
Video
Video se připravuje ...

Vlastimil Harapes - Luba pohřeb Blesk TV

Poslední sbohem dal i Vlastimil Harapes, který byl v šoku, že rakev s jejími ostatky byla uložena hned v chodbě za hlavními dveřmi, a nikoliv na jevišti. „To jsem nečekal, jsem velmi překvapen. Zřejmě tam mají zkoušky, ale za těch 50 let v branži jsem tu zažil mnoho pohřbů, ale že by rakev nebyla na jevišti, to ještě nikdy. Je mi to trochu líto, zřejmě k tomu mají pádný důvod,“ řekl Blesk.cz baletní mistr.

Smutná z toho byla také herečka Bára Hrzánová. „Byla to moje milovaná schovanka, je teď konečně spokojená tam, kde je. A o tom, že je rakev hned za vchodovými dveřmi, nevím. Šla jsem automaticky k zadnímu vchodu, že budu stát čestnou stráž na jevišti. Tam to rozloučení samozřejmě mělo být,“ svěřila se nám herečka.

Fotogalerie: Nedůstojný pohřeb Luby Skořepové (†93) v…
30 fotografií
Naopak Luby velká kamarádka a spisovatelka Marie Formáčková, která se Skořepovou prožila mnoho chvil, se nad takovou věcí nepozastavila. „Ona se svým rozloučením vždycky koketovala. Vždycky říkala, že pokud ji v Národním divadle naštvou, nedovolí jim, aby jí tam udělali rozloučení. Myslím, že by jí to nevadilo, ona byla prosté děvče, žádný snob,“ řekla pro Blesk.cz.

Smuteční obřad trval zhruba 30 minut, tak jak bylo naplánováno. Do chodby se vešlo jen pár šťastlivců, kteří se v tichosti s Lubou loučili. Zaměstnanci pohřební služby po obřadu vynesli rakev špalírem smutečních hostů hlavním vchodem směrem na Národní třídu. Z balkonu I. patra ji doprovázeli pozounisté.

Fotogalerie
32 fotografií