Vyprodané představení přineslo každý večer od své premiéry 22. září 1994 do kasy ND půl milionu korun. Za 22 let je to pěkných 300 milionů korun!

Šestistou reprízu, která byla bohužel podle rozhodnutí nového ředitele činohry Daniela Špinara (37) zároveň derniérou, uvítalo zcela vyprodané hlediště. Usedla v něm také zraněná tenistka Petra Kvitová (26) s muzikantem Karlem Vágnerem (74) po boku. „Jsem Petřin skalní fanda. Větší už možná je jen můj syn Jakub,“ přiznal Vágner Blesku.

Ocenil, jak je sportovkyně, kterou nedávno přepadl útočník přímo v jejím bytě a pořezal na levé ruce, statečná. „Je plná optimismu, těší se už, až zase vyběhne na kurt. Slíbil jsem jí, že až k tomu dojde, z radosti se opiju,“ usmíval se Vágner. Zatím ji aspoň pozval i s maminkou na svůj narozeninový koncert 20. března do Lucerny.

Nadšená divačka Petra se snažila tleskat alespoň jednou rukou, jíž se plácala do obvázané levačky. „Když mi líčila to přepadení, pochopil jsem, proč je tak bojovná při hře. Klobouk dolů,“ vysekl Karel tenistce poklonu.

Pak se ale zamyslel. „Vidím tady mnoho dojatých a nadšených diváků, kteří aspoň pro dnešek zapomněli na všechny trable. Nechápu proto, proč toto představení vedení stahuje,“ divil se Vágner. „Jako podnikatel vím, jak se v poslední době těžce bojuje o každého zákazníka, posluchače, diváka. Je to opravdu zvláštní rozhodnutí,“ dodal skladatel.

Inscenaci Ivana Rajmonta (†70) zhlédlo za 22 let přes půl milionu diváků, vznikly dva televizní záznamy v letech 2000 a 2010.

Hořká rozlučka

„Bylo to krásné, dojemné, nabité hlediště aplaudovalo vestoje, dostali jsme od vedení ND na rozloučenou kytku a sklenku sektu za těch dvaadvacet let. Skutečné rozloučení nastalo až poté, co jsme s kamarádem v nedaleké hospůdce pro všechny mé pozvané kamarády a kolegy připravili jídlo a pití a udělali si opravdu krásnou chvíli,“ řekl Mirek Donutil s hořkou ironií.

Poslední představení provázely salvy smíchu a odměnil poslední nadšený dvacet minut trvající potlesk vděčných diváků. Při něm měl Miroslav Donutil slzy dojetí v očích. Právě skončil kus jeho velkého divadelního života.

Jeho žena Zuzana byla v hledišti taky naměkko. Není divu, vedle manžela ve Sluhovi hrál i jejich syn Martin (26), který tátovi v poslední době vydatně šlape na paty.

Deset lóží zlaté kapličky šlo na poslední představení Sluhy dvou pánů do dražby. Výtěžek 140 000 korun půjde na fond na nové divadelní hry.

Fotogalerie
38 fotografií