Oslavy se konaly v Kremlu v říjnu 2013. Hlavními hvězdami byly celebrity z Itálie a hlavně sám Karel Gott. Mistr si pozvání od Alexandrovců cenil. Bohužel se měsíc před odletem nachladil a bojoval s hlasovou indispozicí. Tu nakonec překonal a do Moskvy odletěl se svým tehdejším tajemníkem Honzou Adamem a zástupci redakce deníku Blesk. Setkání to bylo více než vřelé.

Na koncertu Gott zpíval v samotném závěru až po italské hvězdě Toto Cutugnovi. Svojí Lady Carneval a Podmoskevskými večery si Kreml podmanil. Jako historicky první umělec z ciziny dostal nejvyšší vyznamenání Alexandrovců. „Moc si tohoto ocenění vážím,“ řekl tehdy zpěvák, kterého tragický osud Alexandrovců hluboce zasáhl.

Při Gottově návštěvě Ruska vzniklo unikátní foto, na kterém jsou k vidění oba Mistři. Ananěv je na něm vidět se svou rodinou včetně manželky a dětí. Chybí pouze nejnovější a nejmenší přírůstek do šťastné famílie. Právě kvůli němu Mistr Kalinka přežil, protože dal přednost péči o dítě před pěveckým vystoupením.

Alexandrovci sehráli v životě Karla Gotta důležitou roli. Byli neocenitelnou podporou, když bojoval s rakovinou. Český slavík se se sborem setkal naposledy v říjnu 2015. Zpěvák neplánovaně navštívil soubor na zkoušce před pražským koncertem. Umělcům přinesl dárky a přišla řeč i na další společné projekty. Alexandrovce o pár týdnů později zdrtila zpráva o Gottově nemoci.

Video
Video se připravuje ...

Alexandrovci posílají vzkaz Karlu Gottovi. Video Jiří Krušina

To je Karel Gott. Přišel se podívat,“ říkali si tiše zpěváci. Zkouška byla přerušena a zpěvák se zdravil se všemi kolegy. Po chvilce si jej vzal stranou tehdejší velitel souboru plukovník Malev. „Karle, v Bělorusku se chystá obrovská akce a jmenuje se Slovanský bazar. Pojeď tam s námi jako náš speciální host,“ přemlouval nejpopulárnějšího zpěváka ruský voják.

Gott ho poprosil o čas na rozmyšlenou a pak společně vtipkovali. Předávali si dárky. Alexandrovci netušili, že je český tenor vážně nemocný a zpráva o jeho boji s rakovinou a operaci je ranila. V prosinci 2015 vystupovali v Havířově na oslavách výročí města.

Nevíte, co je s Karlem Gottem. Jak na tom je?“ tázali se organizátorů i novinářů Alexandrovci. Prostřednictvím Blesku mu vzkázali, že se musí uzdravit. „Karle, máme Tě rádi. Slíbil jsi, že s námi budeš vystupovat za pár let na oslavách našeho 90. výročí v Moskvě. Uzdrav se. Myslíme na tebe. Zvládneš to,“ vzkazovali Alexandrovci.

V neděli se letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů slavného Alexandrovova armádního souboru písní a tanců, zřítil do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikoho živého se nalézt nepodařilo, záchranáři zatím v moři našli jen deset mrtvých těl. Většina obětí je podle expertů v trupu letadla, které se stejně jako černé skříňky se záznamem o letu zatím nepodařilo najít.

Fotogalerie
34 fotografií