Světlovlasá mladá kráska, která se rozhodla jít na přijímací zkoušky na pražskou konzervatoř v roce 1944, se ničeho nebála. Irena Kačírková dokonale odzbrojila komisi v čele s Ladislavem Peškem. Když ji požádal, aby předvedla promenádu v plavkách, shodila župánek a všem zůstala ústa dokořán. „Ani mě to nijak zvlášť nepřekvapilo. Vždyť na plovárnu se tehdy chodilo běžně,“ vzpomínala na toto období Kačírková se smíchem.

V její kariéře ale nebylo vždy všechno natolik růžové. Například z filmu Císařův pekař a Pekařův císař ji vykopli. Režiséra Jiřího Krejčíka totiž nahradil Martin Frič a ten si pro roli Sirael, ve které měla zářit právě Kačírková, vyhlídnul Natašu Golovou. „Prostě mě vykopli. Ale já stejně věděla, že si jednou s Werichem před kamerou zahraju,“ vyprávěla Kačírková.

A nemýlila se. Po jeho boku se objevila v pohádce Byl jednou jeden král. A byl to podle ní jeden z nejlepších zážitků. Jan Werich ji i její pohádkové sestry Stellu Májovou a Milenu Dvorskou totiž dokázal perfektně vést a ony se nechaly. „Pan Werich byl modla, ke které jsme vzhlíželi. Vedl nás, aniž bychom to sebemíň tušili, prostě to přišlo jakoby nic. A my se Stellou, přestože jsme si do té doby myslely, jaké jsme herečky, jsme se nechaly vést. A bylo to jen k dobru věci. Milena Dvorská byla tehdy úplná začátečnice. Ale když jsem s ní kdykoli hovořila, tak mi potvrdila, že to byla obrovská škola,“ vyznala se o pár let později Kačírková.

A ani co se týče politiky nebyla Irena nijak zvlášť v pohodě. Začala se totiž o ni zajímat státní bezpečnost. Sledovala ji, dělala u ní doma nečekané šťáry, před jejím domem stála podivná auta, vyhrožování, ale Irena to vydržela a StB ji musela nechat být.

A v druhé polovině 50. Let se Irena zapsala do historie světového showbyznysu. Jako jediná herečka na světě si totiž zahrála v prvním videoklipu na světě. A bylo to na zfilmovanou píseň Dáme si do bytu. Tam hrála s Josefem Bekem. Píseň původně neměla být vůbec přístupná posluchačům. Nazpívali ji Jiří Suchý a Josef Zíma v roce 1957 pro film Snadný život. Nakonec byla ale vystřižena.

„Cenzoři tvrdili, že jde o rokenrol, který byl tenkrát ideově nevhodný. Prostě se jim zdála taková chuligánská. Každý, kdo písničku zná, mi ale dá za pravdu, že je to naprostý nesmysl. Ale odstranili ji a film šel do kin bez ní,“ vyprávěl po letech Josef Zíma. Avšak píseň Kačírkové s Bekem se stala nezapomenutelnou.

Fotogalerie
8 fotografií