V pohádce o dvou sestrách, charismatickém mlynáři a hodném čertovi, který mu pomáhá, hrála princeznu Adélku Monika Stará, v osmnácti letech ještě pod svým dívčím jménem Pelcová.

Režisér Hynek Bočan tehdy sháněl typ naivní blondýny a Pelcovou si vyhlídl u přijímaček na DAMU. Tam se sice nadšená ochotnice nedostala, ale roli v pohádce měla v kapse.

„Asi deset dnů po zkouškách mi přišel telegram. Rychle jsem ho rozbalila a četla: Dostavte se na Barrandov tehdy a tehdy. Stop,“ popisuje, jak přišla ke své osudové roli.

„Upřímně jsem příliš hrát ani nemusela, v tom věku jsem byla ještě podobně naivní jako Adélka,“ směje se. A přestože se nesmazatelně zapsala do srdcí mnoha diváků, kariéru u filmu nerozjela, zůstala herečkou jedné role.

Po natáčení se totiž vrátila zpět do Olomouce, odkud pocházela, a přihlásila se pedagogickou fakultu, obor čeština a hudební výchova. A učení se věnuje dodnes.

„Odmala jsem snila o tom, že budu buď princeznou, nebo učitelkou, a vlastně se mi splnilo obojí,“ říká. Provdala se za svého spolužáka z gymnázia a porodila dvě dcery. Před několika lety se ale rozvedla.

Vrátila by se před kameru ještě dnes? „Možná ano, ale pohádka ani nic romantického by to být nemuselo. To by mě spíš lákalo nějaké pořádné psychologické drama!“

Fotogalerie
10 fotografií