„Měl jsem rád pár písní, v nichž jsem žil, cestou toulavý, o kterých jsem snil,“ zpívá Michal Tučný v písni Tam u nebeských bran, která dojímá publikum dodnes. Všechno však mělo být jinak.

Tklivá píseň, kterou složil v roce 1982 Jiří Zmožek (73), měla být původně pro Karla Gotta. Stačil však mžik a s písní sklízel úspěchy Michal Tučný. Ten totiž se svým dvorním textařem Zdeňkem Rytířem (†69) navštívil Zmožka doma ve chvíli, kdy nadšený skladatel právě dokončil tklivou píseň. Skladatel byl nadšený z toho, že se mu zadařilo, a poutavou melodii jim zahrál s tím, že ji složil pro Karla Gotta.

„Oba se prý okamžitě pro  píseň nadchli – a není divu. Začali přesvědčivě hučet do Jiřího Zmožka, aby jasný budoucí hit nechal Michalovi. Argumentovali, že Karel jich má i tak dost. Nakonec ho fakt umluvili a odcházeli s krásnou melodií,“ vzpomíná v nové knize Muzikantská kronika Karel Vágner (74).

Zdeněk Rytíř kamarádovi rychle napsal dojemný text a hudební krádež byla dokonána. „Byl a je to šlágr. Karel o něj přišel, aniž by doteď cokoliv tušil,“ popisuje podle deníku Aha! Vágner.

Vše o Karlu Gottovi naleznete: ZDE!!!

Fotogalerie
28 fotografií