„Za každou mou SMS jsou však tak dvě až tři hodiny práce a analýz. Samozřejmě, ne vždycky jim můžu poskytnout stoprocentní předpověď, někdy se to horší nebo naopak lepší počasí prodlouží nebo zkrátí o den. Snažím se být co nejpřesnější a pak to celé sdělení ještě srozumitelně narvat do pár desítek znaků. A s horolezci je to někdy složité,“ uvedla v rozhovoru pro magazín Ego televizní „rosnička“.

Bohužel ne vždy horolezci respektují její varování. „Když jsem třeba psala Martinu Minaříkovi, který pak zahynul na Annapurně, že tam bude foukat silný vítr, odpověděl: Zastavte ten vítr! A to bylo poslední, co jsem od něj měla... Smutné. Nemohla jsem mu víc pomoct,“ dodala Alena Zárybnická.

Martin Minařík (†41) patřil k současné himálajské špičce českých horolezců. Vystoupil na osm ze čtrnácti osmitisícových vrcholů. V dubnu 2009 se mu výstup na Annapurnu v Nepálu stál osudným. S francouzskou kolegyní zdolali východní vrchol hory, při sestupu však nastaly potíže.

Během celé doby oba horolezci posílali zprávy. „Pomalu se posunujeme dolů, sílu prošlapávat stopu má jen Eli. Strmé srázy odjišťujeme, tak jsme slezli celý Rock Noir. Jde to velmi pomalu,“ byla poslední Martinova zpráva. Bylo 20. dubna 2009. Eli sestoupila do města Manang. Společně se záchranáři absolvovala ve vrtulníku celou trasu jejich návratu. Martinovo tělo však nenašli. „Snad ho milostivá příroda obdařila náhrobkem nejkrásnějším, jaký mohou poskytnout jen velehory,“ napsal v Martinově blogu jeho bratr. Zůstaly po něm dvě děti, Anička a Davídek. 

Fotogalerie
6 fotografií