„Rozhodla jsem se, že budu mít manžela v urně doma, kde také zemřel. A protože tu bydlím sama, věnovala jsem mu celou místnost. Tu, kde to měl tak rád, kde s kamarády popíjel a hrál kulečník,“ vysvětlila Blesku Alena Tomsová. S manželem žila v domku v Černošicích, kde teď má i jeho urnu. Ta vévodí pokoji, kde nesmějí být nikdy zavřené dveře.

„Chodím tam za ním a povídáme si. Ráno ho pozdravím, večer mu dávám dobrou noc, a když mám s něčím trable, tak si k němu sednu na křesílko a radím se s ním,“ pokračovala vdova. U urny, nad kterou visí Tomsův obraz, jsou svíčky, květiny a rozmanité relikvie. Těmi je vyzdobeno i celé domácí mauzoleum, kterému vévodí kulečník.

Na stěně visí fotografie z Tomsových filmů. Značnou část zabírají obrázky s Titanicem a jiné rekvizity, které s tragédií lodě souvisí. „Byl to manžel a jeho kaskadéři, kteří vyhráli konkurz a točili s Leonardem DiCapriem ten velkofilm. Manžel byl na to moc pyšný. V Americe byli několik měsíců,“ zavzpomínala Tomsová.

V pokoji je vlastně všechno, co měl kaskadér tak rád. Pod urnou má oblíbenou kšiltovku, vedle urny svou bronzovou sochu a vedle stolku stojánek s nedopitou slivovicí. „Nikdo se jí nesmí ani dotknout!“ zdůraznila Tomsová, která bez manžela stráví už druhé Vánoce. Jaroslav Tomsa zemřel 4. srpna 2015 na rakovinu slinivky.

Fotogalerie
10 fotografií