Obchodník ve stánku v Erfurtu se snaží zákazníky lákat na Schaum Küsse, což je pěnový indiánek. Využívá k tomu tradiční pohádkovou postavu Popelku. „No to je nehorázný, co si ti Němci vůbec dovolují! Pokud je mi dobře známo, tak fotograf Jaromír Komárek, který fotil Popelku a celé natáčení, je pět let po smrti. Jeho dědicové se ale o autorská práva starají. Některá ale vlastní německá společnost DEFA,“ prozradil Aha! režisér klasické pohádky Tři oříšky pro Popelku Václav Vorlíček (86).

Po zesnulém Komárkovi se o veškerá práva stará jeho syn Aleš. „Snímky z filmu jsou majetkem tatínka a společnost DEFA na ně nemá právo,“ řekl Aleš v roce 2013. Ten se tehdy soudil s německým výrobcem čokolád a trubiček, protože na jejich obalech byl motiv Popelky.

„Vůbec jsem o tom nevěděla. Je opravdu neuvěřitelné, jak vynalézavost některých podnikatelů nezná mezí,“ řekla tehdy Šafránková. „Bylo by dobré vypátrat, jak to s těmi právy je, protože Popelka je především česká a Němci by ji neměli na vánočních trzích devalvovat,“ řekl Vorlíček.

Fotogalerie
27 fotografií