„Tatínek je po operaci a v pořádku,“ řekl Blesku hercův syn a dramaturg StarDance Jan Potměšil (38). „A já bych rád poděkoval všem, kteří se na operaci podíleli v čele s panem profesorem Janem Štulíkem, který umí dělat zázraky,“ dodal.

Právě Jan Štulík (49) je přitom jedním z největších českých specialistů v oboru spondylochirurgie, tedy páteřní chirurgie (spondylo = řecky obratel). Operace, při které majoru Maisnerovi z Byl jednou jeden polda vzali špatnou část jednoho obratle bederní páteře, se řadí mezi velmi těžké.

Nebylo ale vyhnutí. Nešlo jen o velké bolesti pacienta, ale především o to, že kvůli špatné části kosti byla páteř obrovsky zatěžována.

„K takové operaci dochází, aby se páteř zpevnila, došlo k uvolnění nervů a byla odstraněna nemocná část obratle,“ řekl nám nejmenovaný přední český neurochirurg s tím, že bez zákroku by mohlo dojít ke zlomení páteře, a tudíž k ochrnutí.

3 měsíce klidu

Herec, který vystupoval také v Ordinaci v růžové zahradě a teď v seriálu Přístav, nemá před sebou lehké dny. Operace vyhřezlé ploténky je oproti Potměšilově operaci banální zákrok, pacient se z ní vylíže celkem rychle.

Když vám ale odeberou kus páteře, jenom ta nejnutnější rekonvalescence trvá tři měsíce a potom se teprve ukáže, jak se s těžkou operací lidský organismus vypořádal. Majoru Maisnerovi rozhodně držíme palce a přejeme pokud možno klidné svátky vánoční!

Jan Štulík

Prof. MUDr. Jan Štulík, CSc., (49) je primářem Kliniky spondylochirurgie FN Motol, kde se provádí ročně téměř 1400 operací páteře.

Fotogalerie
49 fotografií