Rakovina ho zabíjela pět dlouhých let a nakonec ho připravila i o jeho největší potěšení! „Nemohl jíst, jen pít, a jeho milované pivo mu manželka musela dávat brčkem. Neměl hezký konec,“ vzpomínala legendární herečka Antonie Hegerliková (†89) na poslední měsíce života milovaného kolegy z Divadla na Vinohradech.

Herečka, známá třeba ze seriálu F. L. Věk, si proto raději vybavuje ty příjemné vzpomínky. „S Pepíkem Bláhou se mi v paměti okamžitě vybaví i Vlasta Brodský. To byla totiž nerozlučná dvojčata, takový Pat a Patašón. Měli spolu zvláštní hru, před lidmi se pokaždé strašně hádali. Když si diváci po představení přišli do šatny pro podpisy, vždycky se tam strhla hádka, až lidé vyděšeně utekli. A oni se tomu potom hrozně smáli, byli to skvělí recesisté.

Bláhova matka byla Slovinka a v rodném Novom Mestě žil herec až do svých jedenácti let, než se přestěhovali do Čech. Zřejmě po matce tedy zdědil výrazné rysy – temné, ostře řezané obočí podtrhovalo temperamentní zjev, kterému dodával punc jedinečnosti sytý hlas. A ten také vábil ženy. „Jeho manželka by měla dostat zlatý metál,“ říkala herečka. „Mimoděk sledoval každou sukni, pak ji seriózně ohodnotil. Ženu a své dva syny ale velmi miloval, starší syn dělá osvětlovače právě ve vinohradském divadle,“ dodávala Hegerliková.

O lásce k ženě svědčí i paměti jiné herečky, kontroverzní Jiřiny Švorcové (†83). Ta před svou smrtí prozradila, že ženatý Bláha měl v divadle románek s mladičkou Ivou Janžurovou (78)! A bylo to prý velmi vážné...

Bláha zemřel 6. prosince 1994.

VIDEO: Janžurová na premiéře filmu Reflexu: Svobodu si musím teprve uvědomit!

Video
Video se připravuje ...

Janžurová na premiéře filmu Reflexu: Svobodu si musím teprve uvědomit! Petr Macek, JanJedlička

Fotogalerie
7 fotografií