Hladík vzhledem ke svému velmi drobnému vzrůstu potřeboval malé ženské plíce. Rozhodujícím kritériem pro transplantaci je shoda v krevní skupině a velikost orgánu. Právě ta musí odpovídat velikosti postavy nemocného.

To také může ovlivnit dobu čekání na orgán. Malá žena do 150 cm nebo drobný muž s vzácnou krevní skupinou AB bude pravděpodobně čekat déle než 180 cm vysoký muž s krevní skupinou A. To byl, bohužel, i Hladíkův problém...

„Po mnoha vyšetřeních jsem se letos v srpnu dostal do registru pro transplantaci plic, takže čekám, kdy se ozve telefon a lékaři mi sdělí, že jede sanitka a odveze mě do nemocnice v pražském Motole, kde mi vymění plíce,“ řekl v říjnovém rozhovoru kytarista, který s fibrózou bojoval celkem čtyři roky. Nových plic se bohužel nedočkal! Hladíkovo úmorné čekání na nové orgány trápilo i jeho kolegy.

„Vedli jsme s přáteli asi kontroverzní debatu o tom, jestli ty plíce neměl dostat nějak přednostně, jestli musel opravdu čekat na pořadí. Říkám si, že by si to zasloužil. Lékařská etika tomu ale asi nefandí...“ povzdechl si lídr Olympiku Petr Janda (74).

Čeká až 40 lidí

Loni u nás lékaři provedli 34 transplantací plic. K těm jsou vybíráni především pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí, plicními fibrózami, cystickou fibrózou a dalšími diagnózami. Ročně je vyšetřeno více než 80 nemocných z celé republiky, na čekací listinu je zařazeno cca 50 % z nich.

V současné době je u nás na listině transplantace plic kolem 40 čekatelů. Doba čekání na vhodný orgán může být až dva roky, ale transplantace může rovněž proběhnout i velmi brzy po zařazení na čekací listinu.

Fotogalerie
18 fotografií