Jan Menšík (54) se živí jako asistent režie a několikrát pracoval i se svým slavným tátou. Prý ale spíš jako jeho osobní asistent.

Poprvé to bylo při natáčení filmu Mladé víno, tam jsem byl nějaký třetí asistent. Jenže už tehdy byl tatínek hodně nemocný, trápilo ho těžké astma, takže ta moje práce měla svá specifika, protože sem tam vyžadoval lékařskou péči. Ze začátku občas přerušil natáčení a odjel do nemocnice na injekce. Jenže časem si vynutil, že si je mohl píchat sám, ale potřeboval u toho asistenci. Takže já si pracoval na svém, ale nárazově mě prostě stáhli z placu a poslali mě pomáhat tátovi,“ vzpomíná Jan.

Přiznává, že z toho tehdy vůbec nebyl nadšený. „Jistě, bylo to pro tátu, pro jeho zdraví. Jenže my to doma dělali běžně, takže pro mě, mámu a sestru to byla celkem běžná věc a tak jsem to i bral. No a já chtěl být spíš u natáčení a dělat svou práci, než aby mi pořád dávali omluvenky, že tam být nemusím a mám pomáhat tátovi. To má pak člověk pocit, že ho vlastně nepotřebují,“ vysvětluje ve velkém rozhovoru pro Blesk tv MAGAZÍN.

Právě proto, že Menšíkovu nemoc všichni kolem považovali za běžnou součást života, jeho předčasná smrt byla pro celou rodinu velkým šokem. „Zažili jsme s ním spoustu situací, kdy to bylo opravdu vážné, měl dokonce i prasklou plíci. Ale pokaždé to probíhalo tak, že skončil v nemocnici a tam ho doktoři zas na nějakou dobu postavili na nohy,“ řekl Jan, který popsal i poslední chvilky oblíbeného komika.

„Já ho tehdy před smrtí vezl do Brna a viděl jsem, že je na tom špatně jako dlouho ne. Ale vůbec jsem si nepřipouštěl, že by se mohlo něco takového stát. Dostali jsme ho do nemocnice a já myslel, že to bude jako pokaždé – chvíli si tam poleží, dají ho do pořádku a on jim zas uteče pracovat,“ svěřil. Jenže na to už tenkrát nedošlo…

Dnes Jan, který je otci neuvěřitelně podobný, přiznává, že některých svých rozhodnutí lituje. Především toho, že s tátou nespolupracoval víc, i když mohl. „Když jsem se vrátil z vojny, táta mi nabídl, abych mu dělal osobního šoféra. To byla v té době zajímavá nabídka, ale bylo mi nějakých dvaadvacet, měl jsem svoje představy o životě a vidina, že budu denně s tátou pomalu od rána do večera, mi moc lákavá nepřišla. Takže jsem řekl ne. A pak jsem si to zpětně mockrát vyčítal, protože jsme spolu mohli strávit mnohem víc času, zažít mnohem víc věcí,“ uzavírá.

Kdo je Jan Menšík?

Jan Menšík je synem Vladimíra Menšíka z druhého manželství s Olgou Menšíkovou, za svobodna Strnadovou. Jeho mladší sestrou je herečka, dabérka (český hlas Meg Ryan) a moderátorka Martina Menšíková (51), z hercova prvního manželství má pak Jan také nevlastní sourozence Petra (60) a Vladimíru (59).

Odmalička se díky tatínkovi pohyboval na natáčení a film mu natolik učaroval, že se mu věnuje dodnes – živí se jako asistent režie především u filmů a seriálů zahraniční produkce.

CELÝ ROZHOVOR NAJDETE VE VÁNOČNÍM 88STRÁNKOVÉM SPECIÁLU BLESK TV MAGAZÍNU, KTERÝ VYCHÁZÍ UŽ V PÁTEK!

Blesk tv Magazín
Autor: archiv Blesku

Fotogalerie
31 fotografií