Pálková o slavném předkovi promluvila v pořadu Potomci slavných na Blesk. cz. „Měl čtyři děti, jedno zemřelo velice brzo, a pak měl Tomáše, Elišku a Marinu. Ta po tátovi pokračovala v malířství,“ říká o Alšovi Pálková s tím, že všichni přímí potomci z malířovy větve už zemřeli a neměli ani žádné potomky. „Můj známý ale tvrdil, že si zjišťoval náš rodokmen a našel tam Václava Klause,“ dodává Pálková, osobně se však prý nikdy nesetkali.

Video
Video se připravuje ...

Malíř Mikoláš Aleš (†61): Mezi jeho potomky patří exprezident Václav Klaus! Zuzana Bubílková, Petr Soukup, Lukáš Červený

Umělkyně se nejvíce vídala s Alšovou dcerou Marinou, svou tetou. „Marina hrozně lpěla na tatínkových věcech, nechtěla je ani prodávat, aby si přilepšila na život. Chtěla vše po smrti věnovat muzeu, což se také stalo,“ vzpomíná Pálková. Díky Marině se prý v životě mohla i ona věnovat tomu, po čem toužila. „Umění není lehká záležitost, hlavně pro ženu. Rodiče byli proti, ale právě Marina mě podpořila.“ Varuje i příklad samotného Alše, prý taky neměl jednoduchý život. „On žil ve velice špatných poměrech, neustále se stěhovali za levnějším bydlením...,“ uzavírá Alšova praneteř.

Fotogalerie
6 fotografií