„Vážení diváci, máme pro vás smutnou a neuvěřitelnou zprávu. Před pár hodinami jsme se dozvěděli, že náš kolega Vlado Štancel zemřel. Je nám to moc líto. Bude nám moc chybět,“ oznámila viditelně rozhozená Fialová v závěru čtvrtečního vydání Černých ovcí, v nichž ryšavý reportér v předtočených reportážích ještě vystupoval...

Smrt to byla náhlá a nečekaná. „To není možný! Ještě ráno běžel proti mně na hlaváku!“ děsil se jeden z diskutérů pod smutečním oznámení na Facebooku České televize. Podle zjištění Blesku se Vlado sesul k zemi v chodbě domu v Praze 5, kam se sotva před rokem s manželkou Zuzanou nastěhoval.

Tichá ulička jen 250 m od nemocnice na Malvazinkách zažila dramatický hodinový zápas o život oblíbeného publicisty a moderátora. „Pan Štancel těžko dýchal a mezi dveřmi najednou padl na zem. Zavolali jsme záchranku. Lékaři ho oživovali celou hodinu. Marně, bohužel...“ popsal pro Blesk dramatické chvíle moderátorův soused.

Fero Fenič

Nepřehlédnutelný ryšavý hromotluk z Bratislavy nebyl jen reportérem ČT, ale také hercem, scenáristou, režisérem i recesistou. Měl blízko k partičce tvůrců humoristického časopisu Sorry, s Fero Feničem (65) natočil pro Českou sodu třeba slavnou parodii reklamy na prací prášek, v pořadu přejmenovaný na Servil. „Byl to jeden z prvních dílů v roce 1993. Byla to ale jen jedna z mnoha jeho aktivit,“ připomíná Fenič.

Tomáš Magnusek

Se zesnulým točil v roce 2009 film Pamětnice. „Hledal jsem režiséra a sehnal právě jeho. Chtěl filmovat stejně silně jako já. Měl smysl pro humor a k lidem na place i k hercům se choval vlídně a mile,“ vzpomíná Magnusek. „Byl slušný, hodný, dva měsíce bydlel se svou ženou, která šila kostýmy, u mých rodičů. Jeho smrt je pro mě šok. Nevídali jsme se nijak pravidelně, občas jsme se potkali a zahrál jsem si v jeho posledním filmu malou roličku,“ dodal.

Fotogalerie
12 fotografií