Modelka je tam, kde se dříve snažili dát do pořádku zpěvačku Ivetu Bartošovou (†48). „V tomto pavilonu se léčí lidé, u kterých je prokazatelné psychické onemocnění v akutním stadiu a musí být čtyřiadvacet hodin denně pod kontrolou. To ale neznamená, že za nimi nemohou návštěvy,“ řekl Blesku psychiatr Jan Cimický (68). „Návštěvní hodiny máme denně od třinácti do osmnácti hodin,“ řekli nám na příjmovém oddělení.

Zhroutila se

Jandová se psychicky zhroutila před několika dny, údajně kvůli ztrátě klíčového sponzora pro chystanou prosincovou výstavu jejích fotografií. Mluví se také o tom, že v péči lékařů pavilonu číslo 27 bude měsíc. „Ten stav je evidentně závažný, ale zcela jistě jí lékaři pomohou,“ nepochybuje Cimický. Modelku už nicméně v Bohnicích navštívila rodina a nejbližší přátelé.

Na samotce

V létě roku 2013 se v pavilonu 27 ocitla také Iveta Bartošová, kterou z Thomayerovy nemocnice, kde jí operovali vřed na dvanácterníku, převezli na nařízení psychiatričky do Bohnic. Zpěvačce totiž kvůli silné závislosti na alkoholu hrozilo delirium tremens. Ležela na samotce, místnost o rozměrech 3 x 3 metry měla železné dveře, okno zatažené roletou a byla pod neustálým dohledem kamer. Prodělala několik abstinenčních záchvatů.

Jak to tam chodí

V jeho přízemí léčí nemocné v akutním stadiu psychického onemocnění. Oddělení je rozděleno na dvě části pro muže a ženy, v každé části je nemocným k dispozici 15 lůžek. V prvním patře je oddělení zaměřené převážně na psychoterapeutickou pomoc nemocným. Kapacita oddělení je 18 lůžek.

Bez televize i vycházek

V pavilonu 27 platí pro pacienty velice přísný režim. Na pokojích nejsou televize, mobilní telefon smějí pacienti používat jen v době od 13 do 16:30, a to ještě pod dohledem lékaře. Vycházky mají zakázány, kouřit mohou od 6 do 22 hodin ve speciální místnosti.

Fotogalerie
36 fotografií