„Když mi byly tři roky, zemřela mi maminka. Tatínek se sice pět měsíců po její smrti znovu oženil, ale měsíc po veselce se zastřelil. S maminčinou smrtí se prostě nedokázal vyrovnat,“ popisoval tragický začátek svého života Navrátil.

Další neštěstí si Navrátila našlo na konci osmdesátých let. Tehdy málem zemřel on sám, dokonce při práci! Jednalo se o natáčení nepálsko-slovenského snímku Sagarmatha (1987), který byl o horolezecké expedici usilující o dobytí nejvyšší hory světa, Mount Everestu.

„Natáčelo se v autentickém prostředí a já jsem hrál jednoho ze dvou, kteří na vrchol Everestu opravdu dosáhli. Jenže mě ve výšce 5400 metrů postihla výšková nemoc, která spočívá v tom, že houstne krev a nemůže procházet svými cestami. Dochází k otoku a končí smrtí. Jediná možnost, jak přežít, byla dostat se do tábora níže, ale kvůli složitému terénu to nešlo. Nebýt našeho expedičního doktora, čekala mě jistá smrt. Dostával jsem infuze, prášky a kyslík. Pak jsem s oboustranným zápalem plic slézal na hřbetě jaka a koně do údolí,“ vyprávěl neuvěřitelnou historku Navrátil.

Tím ovšem horolezecká anabáze nekončila. „V Praze jsem se pak musel podrobit ještě třem operacím a půl roku jsem ležel v nemocnici,“ říkal herec, kterému tehdy byla mimo jiné odoperována i část střev, a právě zde byly položeny základy i jeho následujícím zdravotním problémům, kdy před smrtí bojoval s rakovinou tlustého střeva, které podlehl 31. října 2011.

VIDEO: Bořivoj Navrátil hrál v kultovním seriálu Návštěvníci předsedu Světové rady.

Video
Video se připravuje ...

Bořivoj Navrátil hrál v kultovním seriálu Návštěvníci předsedu Světové rady. Youtube.com

Fotogalerie
19 fotografií