Vedení obce se obávalo, že přijde o prostor pro pořádání společenských akcí, který je v centru obce. Na nákup domu přibližně za deset milionů korun obec s ročním rozpočtem, který činí zhruba podobnou částku, nemá peníze. Do objektu bude také třeba dál investovat. Kulturní činnost by tak měla v kulturním domě pokračovat, v prosinci by se v něm měl konat i koncert Bílé.

V budově funguje restaurace a má i velký sál, kde se pořádají například plesy, taneční nebo maškarní a řada dalších akcí. Jiný podobný prostor v obci není. Objekt po roce 1989 patřil částečně státnímu statku a polovina byla vrácena v restituci původním majitelům. Poté si dům odkoupili dosavadní majitelé, ale letos se ho rozhodli prodat.

Bílá v září zjišťovala možnosti dotací a případnou pomoc Středočeského kraje u hejtmana Miloše Petery. „Přála bych si, aby dál sloužil svému účelu a nevznikly v něm kanceláře, sklady a malometrážní byty,“ uvedla tehdy zpěvačka.

Zpěvačka si tehdy také dojednala schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, kterého podle informací Blesku žádala o malou službu. Chtěla, aby hejtmana přiměl k zásahu v její rodné vsi. Mluvčí Jiří Ovčáček pak setkání okomentoval slovy: „Paní Lucie Bílá pozvala osobně pana prezidenta na svůj narozeninový koncert v O2 areně.“

Není to však poprvé, co se Slavice snaží Otvovicím pomoci. Již poslala obci část výtěžků ze svých koncertů, ale někteří místní se domnívají, že se jen snaží získat kulturák pro sebe. „Ona si pochvalovala akustiku sálu. Ale platit to celé sama asi nechce,“ míní jedna z místních žen.

Fotogalerie
49 fotografií